„Máme ho zapůjčený od Ředitelství vodních cest České republiky. Zařízení má primárně sloužit k dokumentování a vyšetřování plavebních nehod,“ uvedl David Bernard, vedoucí slapského oddělení. Takových plavebních nehod se podle policisty za rok odehraje jen na slapském přehradním jezeře kolem padesátky.

Záchranné složky ukázaly, jak umějí zachraňovat.
Záchranné složky ukázaly, jak umějí zachraňovat. Lepší je ale do akce nemuset

Podvodní dron s osmi lodními šrouby s průměrem zhruba deset centimetrů se umí potopit až do hloubky 100 metrů, kde dokáže pořizovat snímky a videa. Přitom ho obsluha na břehu ovládá pomocí plovoucího 200 metrů dlouhého kabelu. Stroj funguje díky vyměnitelnému akumulátoru. Slabý stav energie signalizuje obsluze, která ho navede zpět na břeh.

Pokud by došlo k nenadálému vybití akumulátoru, dron se sám vynoří a je možné ho ke břehu přitáhnout právě za ovládací lanko, v němž vedou kabely a přenášejí se jimi i obrázky na monitor operátora.

Pomoc pro potápěče

„To je pro naše potápěče velmi významná pomoc,“ dodal Bernard. Připomněl, že potápěči se díky němu už nebudou muset pokaždé nořit do vody a nejprve na místo určení pošlou žlutočerného pomocníka.

Policisté podvodní dron mohou využít také při hledání lidí zmizelých pod hladinou. „Pokud budeme pátrat po člověku, nasadíme nejen dron, ale také potápěče,“ připomněl David Bernard. Takový postup policisté volí zejména kvůli úspoře času, o který při pátrání po tonoucím člověku jde především.

Podvodní dron má za sebou zatím jen zhruba padesátku ponorů do vltavské vody. Navíc pouze v režimu testování, zkoušek a nácviku ovládání.

Ilustrační foto.
Policie hlídá kamiony na dálnicích. Používá dalekohled i dron

„Při plavebních nehodách, které jsme vyšetřovali v době, kdy už jsme dron měli, došlo k poškození plavidel nad hladinou, takže nebylo třeba zjišťovat a dokumentovat škodu pod vodou,“ uvedl David Bernard s tím, že dron už v rámci zkušebního provozu pomohl například při kontrole technických zařízení u hráze nebo monitorování práce potápěčů.

A také se, i když jen na zkoušku, osvědčil při vyhledávání předmětů. Bezpochyby ale dojde i na „ostré“ hledání předmětů, například zbraní týkajících se trestných činů.

„Přístroj je schopný propátrat plochu dna a označit místo, kde se hledaný předmět nachází. Poté se k němu ponoří potápěč a vyzvedne ho,“ doplnil ke schopnostem zařízení Bernard.Dron v hodnotě zhruba sto tisíc korun mají policisté propůjčeno na dobu neurčitou. V České republice jsou stejné drony ve službě jen na dalších třech poříčních policejních odděleních.

Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.