„Situace je výborná jak na nejvýznamnějších hojně navštěvovaných oblastech, koncentrovaných na březích vodních nádrží Orlík a Slapy, tak i na ostatních menších a méně frekventovaných lokalitách,“ konstatoval Mandík. „Průhlednost vody je přes dva metry – a obsah fytoplanktonu, konkrétně sinic, je velice nízký,“ zdůraznil, proč je kvalita vody na podstatné části sledovaných lokalit hodnocena stupněm 1 na pětibodové škále – tím nejpříznivějším.

Na vrchu Velký Blaník.
Sedlají blaničtí rytíři koně? Vydejte se na legendami opředený vrch

Několik dvojek za zhoršenou průhlednost má na svědomí vyšší obsah chlorofylu. Týká se přírodního koupaliště Vyžlovka, rybníku Jureček a Proboštských jezer na Praze-východ, jezer Poděbrady a Ostrá na Nymbursku, Nového rybníku v Příbrami, Pilského rybníku u Sedlce-Prčice a Tyršova přírodního koupaliště v Rakovníku. Toto koupaliště si nicméně polepšilo – při předchozím měření dostala tamější voda trojku kvůli vyššímu obsahu sinic. Nový odběr však vedl k přehodnocení; sinic totiž výrazně ubylo.

V současné době je třetím stupněm kvůli sinicím klasifikován pouze písník v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku. Tam to nicméně bývá stejné rok ro rok – a ve srovnání s uplynulými lety zde situace rozhodně není vážná. Koupání pro zdravého člověka nepředstavuje jakákoli rizika. „U některých vnímavých jedinců by se však mohly vyskytnout zdravotní problémy, a proto doporučujeme se po koupání osprchovat,“ připomněl Mandík upozornění, které je aktuální zvláště pro alergiky, malé děti a těhotné ženy.

Ilustrační foto.
Peníze seniorů zmizely, lidé o ně ale nepřijdou