„Zjištění, že se manžel stýká s jinou ženou, mé okolí to ví, a přesto mi nikdo nepomohl, bylo pro mě velkým zklamáním," začala Květa líčit svůj příběh.

„Manžela jsem nechtěla opustit i přesto, že mě denně ponižoval, vysmíval se mi, křičel na mě a urážel mě. Měla jsem pocit, že je mou povinností s ním zůstat a pomáhat mu, protože je vážně nemocný. Dnes vím, že se mnou zůstával jen proto, abych se postarala o domácnost a aby měl terč, do kterého se bude trefovat při své špatné náladě," řekla Květa.

Manželství paní Květy trvalo sedmnáct let a první roky s manželem byly harmonické, vzájemnou podporu jim mohl kdekdo závidět… Vztah ale postupně začal dostávat trhliny. Před několika lety Květa kvůli zdravotním problémům odešla do předčasného důchodu, a tím přišla 
o možnost jakéhokoli zaměstnání. Následně zjistila, že si manžel našel milenku.

Od té doby se Květě vysmíval do obličeje, vulgárně ji urážel jak před sousedy, tak i před rodinou, což ji velmi ubližovalo stejně jako naschvály, které jí manžel prováděl. Přestal jí rovněž přispívat na nájem, jídlo, krmení pro zvířata a ona musela vše financovat sama. Poslední tři roky společného soužití už byly pro Květu nesnesitelné.

Podpora ze všech stran

Když je chování neúnosné, je třeba vyhledat pomoc… „Až nátlak sousedky, se kterou se přátelí již dlouhá léta, přesvědčil Květu, aby svou situaci začala řešit. Obrátila se proto na sociální odbor, kde jí byl předán kontakt na Intervenční centrum Respondeo," líčí jeho pracovnice Markéta Škorničková. Květa neváhala a do Respondea se vypravila.

Sociální pracovnice intervenčního centra jí ve spolupráci s právníkem vypracovala žalobu na výživné pro manželku a později návrh na rozvod manželství. To vše se mohlo uskutečnit díky projektu podporovanému Nadací Open Society Fund Praha z programu Dejme že(nám) šanci prostřednictvím Norských fondů.

Tento projekt také umožnil poskytnout Květě advokátní zastoupení 
v soudním řízení a psychoterapii. „Vůbec jsem nevěděla, co mě čeká a že by mi mohl někdo pomoci. Obávala jsem se, že mě mé okolí a rodina odsoudí za rozvod. Obavy však byly zbytečné, podporu jsem měla ze všech stran. Je příjemné žít bez urážek a ponižování," uzavřela svůj příběh Květa.

Občanské sdružení RespondeoSmutných příběhů s dobrým koncem má na svém kontě občanské sdružení Respondeo nepočítaně. Jeho občanská poradna pomáhá lidem v nepříznivé sociální situaci, centrum pro pomoc obětem podporuje občany, kteří se stali obětí trestného činu, a zmíněné intervenční centrum se specializuje na pomoc právě obětem domácího násilí.

V rámci desetileté historie pomohli jeho pracovníci bezplatně více než deseti tisícům klientů. 
Díky bohatým zkušenostem a profesionálnímu zázemí dokáží odborně i lidsky poradit téměř v jakékoli situaci.

Zbývá už jen doplnit kontaktní údaje. Respondeo sídlí na náměstí Přemyslovců (v budově České spořitelny) v Nymburce, mobil: 737 104 928, e-mail: info@op-nymburk.cz. Další informace jsou ZDE.

Čtěte také: Syn prý vyhrožoval matce zabitím, podpálil jí byt