O jejím zadržení informoval v pátek Zdeněk Chalupa ze středočeského policejního ředitelství. Klec podle jeho slov spadla na počátku prosince, když podnět k prošetřování dalo několik trestních oznámení podaných vedením logistického centra již o několik měsíců dříve.

Policejní detektivové zjistili, že krádeže se neodehrávaly ve stylu „příležitost dělá zloděje“; šlo o činnost připravenou, promyšlenou – a dlouhodobou. Zboží mizelo ve velkém již od konce loňského roku. „Ke zcizování docházelo při přepravě do logistického centra – nebo přímo v jeho areálu,“ připomněl Chalupa. S dodatkem, že už podaná oznámení leccos naznačovala: jde o nekalou činnost několika současných či bývalých zaměstnanců, kteří se spřáhli i s lidmi přivážejícími zásilky jako pracovníci subdodavatelské přepravní společnosti. A bylo zřejmé, že vedle těch, kteří zásilky přímo vykrádají, musejí existovat i kumpáni zajišťující skladování kořisti a její odbyt.

Ilustrační foto
Na řidiče nečíhal jen led. Také ztracená traverza nebo sražená srna

Do rozkrývání všech nitek se kriminalisté za spolupráce odpovědných pracovníků logistického areálu pustili na konci května – a během několika měsíců se strukturu organizované skupiny podařilo odhalit. Počátkem prosince pak přišel úder: bylo zadrženo šest lidí, kteří se podle Chalupových slov přímo podíleli na trestné činnosti. O jejím rozsahu napovídá předběžně vyčíslená škoda: více než dva miliony korun.

Policejní akce, která kromě středních Čech zasáhla i na Ústecko, také byla rozsáhlá; zapojilo se do ní 130 policistů. „Předvedli 16 osob, provedli 16 domovních prohlídek a dále 10 prohlídek jiných prostor,“ konstatoval Chalupa. Výsledek? Policisté zajistili přes tisíc kusů ukradeného zboží, půl milionu korun v hotovosti – a k tomu ještě tři auta, pro něž mají označení „luxusní vozidla“.

Dalo by se říci, že pro podezřelé to byla vpravdě čertovská nadílka. Po vyhodnocení výsledků domovních prohlídek, výslechů i dalších získaných poznatků vyšetřovatel 5. prosince zahájil stíhání pro krádež týkající se šesti lidí ve věku mezi 21 a 33 lety; dva z nich mají na krku ještě navíc podílnictví. Zdaleka to ovšem nebyla tečka za případem: nyní se počet stíhaných rozšířil na osm, přičemž jde o sedm mužů a jednu ženu. S ohledem na prověřování dalších skutečností, které postupně vycházejí najevo, však nemusí jít o čísla konečná, upozornil policista Chalupa. 

Zmínil také, že obviněným hrozí v případě odsouzení citelné tresty. „Až osm let odnětí svobody, peněžitý trest, zákaz činnosti nebo propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty,“ citoval z trestního zákoníku.

Ilustrační foto.
Policisté řešící nehodu na dálnici shánějí svědky i záběry z kamer
Hasiči zachránili téměř dvoumetrového leguána Oscara.
Trosečníkovi hasiči pohlídali majetek i sušili prádlo