Svoji účast ohlásila už loni v říjnu, kdy ve Washingtonu D.C. navštívila ministerstvo obchodu. Že se na tuto cestu důkladně připravovala i v uplynulých měsících, pak naznačila v odpovědi na výtky opozičních zastupitelů kritizující její menší účast na jednání krajských radních.

Jednání s firmami

„Vrátila jsem se do Washingtonu na pozvání Richard Richards Foundation, abych dále rozvíjela vztahy na federální, státní a akademické úrovni. Přijela jsem propagovat Středočeský kraj předním americkým firmám,“ připomněla hejtmanka s tím, že střední Čechy mohou hrát klíčovou roli například ve vývoji bezpečnostních a obranných technologií či správě jaderného paliva. „Měla jsem zajímavé rozhovory o spolupráci při budování našeho inovačního centra s BAE Systems, Lockheed Martin, GE a společností AECOM. Také jsem navázala na jednání z října 2017 se společností Microsoft a s George Washington University,“ vypočetla Jermanová.

Zeleň v obcích. Ilustrační foto.
Tisíciletí českých měst a vesnic. Kdy jsou poprvé zmíněny v písemných pramenech?

Od spolupráce s americkými partnery si slibuje především přínos v oblasti inovací a technologií, jež naší kvalifikované pracovní síle rozhodně nabídnou lepší příležitost uplatnit své schopnosti než logistická centra a montážní haly. Hejtmanka v té souvislosti hovoří o získávání „investic s přidanou hodnotou“, což je směr, na němž, zdá se, panuje mezi středočeskými politiky shoda; lze tak alespoň rozumět opakujícím se vyjádřením odmítajícím další montovny a skladové haly. „Chtěla bych, aby Středočeský kraj byl lídrem v inovacích a ekonomické prosperity České republiky,“ věří hejtmanka, že se to povede.

První kroky k budoucím dohodám zřejmě slibuje její setkání s guvernérem státu Utah Gary Herbertem. „Domluvili jsme se na užší spolupráci mezi našimi regiony,“ připomněla s tím, že Utah vnímá jako jeden z nejúspěšnějších regionů Spojených států v rozvíjení inovací.

Příležitost pro podniky

Samotný summit SelectUSA ovšem není o amerických aktivitách ve světě, ale o investicích do Ameriky. Proto s sebou Jermanová přivezla delegaci možných českých investorů – nejen zástupce technologických firem, ale také bankéře i soukromé investory – kteří by v USA měli chuť podnikat. To se jeví nejen jako příležitost nejenom pro firemní giganty, ale také pro menší podniky. Potvrdil to prý i ministr obchodu Wilbur Ross, když vedle miliardových investic zmínil také investora, který do USA přišel s pouhými pěti miliony dolarů. I Pubrdle z České exportní banky vidí za oceánem trh s obrovským potenciálem nejen pro uplatnění českých výrobků a služeb, ale i pro investice českých podniků.

Andrej Babiš a Čapí hnízdo.
Dohodu o vrácení peněz na Čapí hnízdo středočeský ROP schválil