O zvětšení dílny usilovala ředitelka Domu Kněžny Emmy Jaroslava Vítová delší dobu. „Aktivizace seniorů, aktivní přístupy ke stáří a podpora seniorských aktivit jsou základem všech národních programů vztahujících se ke stárnutí a stáří," poznamenala.

„Našim klientům nabízíme širokou škálu aktivit a programů. Vyžadují však asistenci terapeutek, klienti navíc používají kompenzační pomůcky, tím se zvyšují nároky na prostor. Každá činnost vyžaduje náročnou přípravu, chybí nám pracovní plochy, odkládací a úložné prostory," vysvětlila nevyhovující stav.

Minimální manévrovací prostor

Senioři se dosud scházeli v přízemí domova v dílně, která měla necelých 26 metrů čtverečných. V dlouhé úzké místnosti navíc chybělo přirozené světlo a manévrovací prostor pro klienty se sníženou schopností pohybu byl minimální. Vedení Domu Kněžny Emmy proto přišlo s nápadem dílnu rozšířit směrem do zahrady domova.

Zastavěná plocha navrhované přístavby má 24,6 metruů čtverečných. Nový prostor bude mít velká okna, v letních měsících navíc bude možné rozšířit ho 
i o malou terasu. Stavba vyjde zhruba na tři čtvrtě milionu korun, o náklady se domov pro seniory podělí
s městem.

Peníze z rezervy i soukromý dar

„Sáhli jsme do našeho rezervního fondu. Velké díky patří také panu Jaroslavu Zemanovi, který nám poskytl finanční dar, díky němuž jsme mohli projekt představit," připomněla Jaroslava Vítová, která je přesvědčená, že nový prostor bude stoprocentně využívaný. „V dílně budou probíhat nejen ruční práce, ale například i arteterapie.

Dílnu navštěvuje asi třetina našich klientů, část z nich si však práci nosí domů. Důvodem je právě i nedostatečná kapacita dílny," vysvětlila ředitelka domova, která doufá, že nové prostory se podaří postavit co nejrychleji. „I po dobu stavby s klienty pracujeme, pouze jsme se přesunuli do jídelny," uzavřela.

Čtěte také: Práce ošetřovatelek je velice náročná a zodpovědná