Původně se přitom plánovaly návštěvy všech šesti tamějších tříd prvňáčků. A především prohlídka nových prostor: podařilo se vybudovat novou školní budovu nejen s novými učebnami, ale i s kuchyní a jídelnou. Kapacita místní školy, sloužící jak místním žákům, tak rovněž dorostu z dalších šesti obcí v okolí, se tak zvýšila na 1500 dětí.

Podobně jako v Líbeznicích se rozsáhlé přístavby dočkala i škola v Rudné na Praze-západ. Nabízí nové učebny a kabinety, ale i jídelnu, a dokonce i tělocvičnu, jež bude sloužit také jako sportovní hala. Tam na slavnostní otevírání v pondělí dorazila nejen ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), která to slíbila už při květnové obhlídce staveniště, ale objevil se i premiér Andrej Babiš (ANO). V obou případech výstavbu, již si vynutil masivní nárůst počtu dětí v okolním regionu, umožnila vydatná finanční podpora státu, kombinovaná i s dotacemi od kraje.

Ilustrační foto.
Školy na Mělnicku jsou na hraně svých kapacit

To vše ostatně platí i pro nový pavilon školy v ZŠ Komenského 420 v Mníšku pod Brdy či zbrusu novou školu pro 540 žáků, jež byla vybudována v Psárech-Dolních Jirčanech na Praze-západ. Zde se potřebných 420 milionů podařilo dát dohromady z celkem pěti dotačních titulů a z vlastních zdrojů obce. Na slavnostní otevření zdejší Základní školy Amos dokonce v úterý dopoledne dorazí ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga (ANO).

Staví se však i na dalších místech. Například před pár dny byl zkolaudován nový pavilon 2. ZŠ Beroun s novými odbornými učebnami, kabinety a šatnami. Nové prostory, jejichž vybudování také z podstatné části umožnila státní dotace, je ještě třeba vybavit; s jejich využíváním by se mohlo začít na sklonku října. Déle si budou muset počkat třeba v Čelákovicích na Praze-východ. Tamější rozsáhlá přístavba školy, jež byla zahájena v květnu, má začít sloužit za rok – od počátku září 2020.

Ilustrační foto.
Zdravotnická škola hlásí rekordní počet nových studentů