Typicky se s oslavami Valentýna, původně rozšířenými zejména v anglosaských zemích, pojí romantické večeře (vlastně i jejich zásluhou se u nás začal tento svátek prosazovat a dá se říci, že už i zdomácněl) – či dokonce pobyty pro páry. Těm letos svědčí kalendář, v němž 14. únor připadá na čtvrtek, což leckoho svádí k tomu, aby si valentýnský program protáhl až do víkendu. To ostatně připomíná i Středočeská centrála cestovního ruchu: v kraji se najde řada zámků, hotelů i penzionů, přímo ideálních k tomu vyznat tam city své drahé polovičce.

Velkým lákadlem pro páry jsou podle krajské turistické centrály zámecké hotely, které umožní přenést se téměř do pohádky. Romantiku historického prostředí, kde se návštěvníci mohou vžít do role princezen i princů, umocňují wellness služby, střídané s gastronomickými zážitky. Každý objekt přitom nabízí něco jiného. Někde kladou důraz na minulost, jinde na pozoruhodné spojení starého stylu s nejnovější modernou, nechybí však ani příležitosti k aktivnímu trávení volného času. Nejen na Valentýna a ve dnech souvisejících si lze romantické pobyty s relaxačními procedurami užívat třeba na zámcích Jemniště, Čechtice, Loučeň, Ratměřice, Štiřín nebo v liblickém zámeckém hotelu.

Speciální valentýnskou nabídku připomíná Lucie Vurbsová z krajské turistické centrály v souvislosti s Chateau Mcely. „Zve na láskyplné hýčkání v romantickém prostředí aristokratického zámku. „Svátek zamilovaných můžete slavit například soukromou večeří při 101 svíčkách ve zlatém sále nebo si užít Mcelský elixír lásky,“ připomněla Vurbsová jak gastronomické zážitky, tak relaxační proceduru v místě, které je známé třeba zaměřením na přírodní bylinnou aromaterapii.

Ředitelka Středočeské centrály cestovního ruchu Markéta Wernerová ovšem připomíná, že podnětem k návštěvě „šlechtického ubytování“ nemusí být jen valentýnský víkend. „Pohádkové bydlení spojené s wellness je skvělým dárkem a odreagováním pro všechny, kteří si rádi užijí relaxační a lázeňské procedury, chvíle klidu a hýčkání v příjemném prostředí,“ zdůraznila Wernerová. S dodatkem, že relaxační víkend lze zároveň spojit se sportovním vyžitím.

Jan Hrušínský a Miluše Šplechtová.
Valentýnská pusa nesmí chybět, říkají Miluše Šplechtová a Jan Hrušínský
Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová na předvánočním setkání s novináři.
Budoucnost středočeského zdravotnictví se úzce váže na Prahu