Za zpracovatelský tým na výsledky v polovině prosince upozornil Jan Marek z pojišťovny Generali. V první dvacítce figuruje Středočeský kraj třikrát. Moravskoslezský kraj šestkrát – přičemž zaujímá všechna tři přední místa. Použít výrazu „medailové pozice“ by v tomto případě bylo asi krajně nepatřičné. A čtvrtá příčka náleží severu Moravy rovněž.

Pro středočeské řidiče může být potěšující, že dvě ze tří nejkritizovanějších „děr“ ve vozovce již v době vyhlašování výsledků buď byly opraveny – a třetí věc se bezprostředně řeší. Na webu krajského úřadu o tom informoval ředitel Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje (KSÚS) Zdeněk Dvořák – byť opravy nejsou jen výsledkem práce jeho týmu. Reagoval tak na dotazy novinářů, kteří často výhrady ke stavu silnic spojují právě s prací krajských silničářů.

Nejvýš v kritickém celostátním srovnání, na sedmé příčce žebříčku, stojí Říčanská ulice v obci Sibřina na Praze-východ. Tamější výtluk už je opraven – a třebaže jde o silnici III. třídy ve správě kraje, nezajišťovala to krajská správa silnic. Stavěla tam obec, pro niž dodavatelská firma zajišťovala uložení inženýrských sítí (a to v rámci jedné akce dokonce na šesti úsecích krajských „trojek“). V režimu staveniště místo fungovalo od loňského 19. listopadu do 31. srpna letošního roku. V době, kdy obec jako stavebník předávala komunikaci zpět silničářům, už bylo vše v pořádku. Průtah obcí má nyní nový povrch.

Ilustrační foto.
První Středočech roku opět dostane deset tisíc. Už bez dohadování

Hned na následujícím místě zveřejněného řebříčku hanby figuruje na osmé příčce ulice Plukovníka B. Petroviče v Dobříši na Příbramsku. V tomto případě se jedná o místní komunikaci s lokálními propady po výkopech pro kanalizaci. Ty se v Dobříši objevují nejen na této komunikaci ve správě města, ale v menší míře v důsledku stejných prací i na krajské silnici II. třídy v Pražské ulici. „Obec jako stavebník bude provádět předláždění daných poruch v dlážděných komunikacích, vzniklých v přímé souvislosti se stavbou kanalizace a správně neprovedeným hutněním třímetrových výkopů,“ uvádí k tomu krajský úřad.

V pořadí 19. pak mezi nejhoršími výmoly republiky skončila Pražská ulice v Nymburce. Ředitel Dvořák upřesňuje, že jde o Pražskou ve směru na Sadskou. „Jedná se o komunikaci II. třídy, jež je zařazena do investičních staveb, kde se v současné době provádí pouze nezbytná údržba. Uváděný výtluk byl opraven začátek července 2019,“ konstatoval šéf KSÚS. Přičemž má výhrady proti tomu, že o provedení oprav již žebříček Výmolů.cz neinformuje – na rozdíl od oprav na severu Moravy či na Pardubicku.

Podobně jako Středočeský kraj – se třemi umístěními v první dvacítce nejhorších výtluků – dopadlo i hlavní město. Tam byly jako nejproblémovější označeny ulice Radistů v Liboci u křížení s Dědinskou (14.), Pod Sokolovnou v Nuslích (16.) a Bělocerkevská ve Vršovicích u křižovatky s 28. pluku (17.).

Ilustrační foto.
Silvestrovská veřejná doprava bude zcela jiná než obvykle

Prodejna zábavní a profesionální pyrotechniky. Archivní foto.
Opatrnost při zacházení s pyrotechnikou radí policie už při nákupu