„Naši zemědělci se tak připojili ke kolegům z Maďarska, Polska, Slovenska, Chorvatska, Litvy, Estonska, Bulharska a dalším. Chtějí tímto veřejnost upozornit na problematiku cen energií způsobené převážně Green Dealem, nebo chcete-li zeleným fanatismem,“ sdělila Gabriela Jeníčková, ředitelka územní organizace Příbram a Beroun z Krajské rady Zemědělského svazu Středočeského kraje.

Ředitelka upozorňuje, že od začátku příštího roku mají platit nová pravidla Společné zemědělské politiky Evropské unie, ale zemědělci stále nevědí, za jakých podmínek mají hospodařit. Nastavené podmínky se mají negativně projevit na objemu produkce, především pak u náročnějších zemědělských komodit. To by mělo vést k dalšímu snížení v soběstačnosti potravin.

Ilustrační foto.
Nemocnice dohání skluz. Nejdéle pacienti čekají na operaci kloubů

„Situaci dále zhoršují vysoké vstupní náklady v zemědělské prvovýrobě, zvláště u cen energií a paliv. Pokud dobrovolně utlumíme zemědělskou výrobu v evropských zemích, kde platí velmi přísná pravidla pro ochranu přírody, ochranu zvířat a pro bezpečnost potravin, budeme se muset více spoléhat na dovoz potravin z třetích zemí, které ani zdaleka nedosahují současných standardů Evropské unie,“ upozornila Jeníčková.

Ředitelka zároveň připomněla, že na nereálné ambice Evropské unie upozornil také happening Agrární komory ČR a Zemědělského svazu ČR u pražského Kongresového centra, na němž se lidem rozdávaly „poslední“ česká jablka a brambory.

Co u vás rozhodne komunální volby? Zapojte se do velké ankety Deníku ZDE.