Podle jednatele Zemědělské společnosti Stránka Petra Živce se na úrodě podepsalo nejen jarní sucho, ale i následné průtrže mračen, které s sebou na začátku letních prázdnin přinesly krupobití.

„Lusky řepky jsou už zčásti vymlácené. Kroupy šly v pruzích a nám to chytilo zrovna místa, kde máme řepku. Odhadujeme, že sklidíme zhruba pětatřicet metráků z hektaru, což je o nějakých patnáct až dvacet procent méně, než by pole mohlo dát," konstatoval šéf stráneckých zemědělců.

Náklady navíc

Dodal, že řepka navíc pod silným deštěm a kroupami polehla, takže se hůře seká. „Jde sekat jen z jedné strany, takže se pak jede na druhou stranu pole naprázdno, což jsou další náklady navíc," připomněl.

Menší sklizeň řepky olejky letos očekává i soukromý zemědělec Petr Mikeš ze Skramouše. Posekané má porosty v nejranějších lokalitách, kde je výnos semen na nižším průměru.

„Zaúřadovaly nám tam nejen kroupy, ale i zvěř. Právě řepka dostala nejvíc zabrat," uvedl zemědělec, který poskytuje služby také ostatním podnikům. „Sekáme na Mladoboleslavsku a v okolí Prahy, kde jsou na tom podstatně lépe, ale přece jen o něco hůř než v minulém roce," připomněl Petr Mikeš.

Nejisté počasí

O něco lépe to s úrodou řepky vidí Jaromír Šimonek, majitel společnosti Ing. Jaromír Šimonek - Dvůr Lobeč. „Přívalový déšť nám také poškodil porosty, ale naštěstí to nebylo až v takové míře. V našem okolí však jsou pole, která jsou hodně poškozená, úplně polehlá," přiblížil zemědělec, který je současně lobečským starostou.

Podle něho nyní hrozí nejisté počasí, které by mohlo sklizeň zkomplikovat. „Potřebovali bychom, aby bylo alespoň dva týdny pěkně, abychom mohli úrodu, která je celkem slušná, sklidit," vysvětlil.

Vydařené brambory

Soukromý zemědělec Stanislav Fiala z Jelenice sice řepku na svých polích nepěstuje, počasí se mu však negativně podepsalo na úrodě pšenice.

„Po velkém jarním suchu sice zapršelo, ale to už nám moc nepomohlo. Hospodaříme na pískách, kde nám plodiny dost podeschly, takže výnos bude slabší. U pšenice míváme kolem třiceti metráků z hektaru, letos to vidím tak na pětadvacet, podobně jako loni," připomněl zemědělec, jemuž se letos naopak vydařily brambory. „U brambor jsme nad průměrem, alespoň u raných," pochvaloval si.

Čtěte také: Začínají žně na Mladoboleslavsku: déšť nepřišel ve správný čas