„My jsme prezentovali projekty, s jejichž pomocí bojujeme s recidivou, kybernetickou kriminalitou nebo které jsou zaměřené na prevenci na školách,“ připomněl radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk (ANO). Návštěvníkům přiblížil takové krajské projekty, jakými jsou Šance pro propuštění, Senior v kyberprostoru nebo Ozbrojený útočník ve škole.

„V řadě měst má hmatatelné výsledky projekt Bezpečné město. Je úspěšný například v Kolíně, Příbrami nebo na Kladně,“ upozornil dále Bezděk na aktivity, které se zaměřují na společné úsilí policistů, strážníků, radnic i řady spolupracujících organizací. Středočeský policejní ředitel Václav Kučera vysvětlil, že projekt vychází z faktů daných statistikami: 25 procent majetkové trestné činnosti se děje v rizikových zónách – tedy prakticky na stejných místech – a až 80 procent majetkové trestné činnosti mají na svědomí recidivisté. Tyhle poznatky umožňují přizpůsobovat preventivní a bezpečnostní opatření tak, aby jejich účinnost byla co nejvyšší. Jde například o to, aby hlídky byly ve správných časech na správných místech – a také aby se tam týmy policie a strážníků nepotkávaly, ale střídaly (a místo tak bylo pod dohledem delší dobu).
Střední Čechy jsou společně s Prahou oblastmi republiky, kde je majetková trestná činnost obzvlášť tíživým problémem. Nejvážnější je situace na Kladensku a v rámci v rámci působnosti územního odboru policie pro Prahu-venkov: Jih; větší počet skutků zaznamenávají policisté také na Mladoboleslavsku a Příbramsku.

Policie považuje za úspěch, když se když se pomocí preventivních opatření daří omezovat takzvaný nápad – tedy počty spáchaných skutků. V meziročním srovnání to bylo téměř po celém území kraje; s výjimkou Mladoboleslavska a Mělnicka. Dopadnout pachatele je obtížné, byť policisté zdaleka nespoléhají jen na zkoumání otisků prstů a dalších stop známých z tradiční kriminalistiky; volí i moderní metody, k jakým patří třeba odebírání vzorků DNA. I tak není objasněnost majetkové kriminality vysoká: loni se pohybovala od 12,45 procenta na Praze-venkov: Jih po 34,37 procenta na Mladoboleslavsku.

Den požární bezpečnosti – pátek 13. dubna 2018
Pokud bude hořet, nemůžeme čekat, až přeparkujete, upozorňovali hasiči motoristy