Krajské zastupitelstvo se bude na svém červnovém zasedání zabývat schválením desetimilionové finanční injekce pro Zásmuky. „Snažíme se touto podporou motivovat město, aby skládku rekultivovalo," řekl náměstek hejtmana Marek Semerád.

Starosta města Josef Krombholz je prý rád, že se kraj touto věcí zabývá. „Chceme se přihlásit do aktuální dotační výzvy," řekl s tím, že hlavní část peněz by město muselo získat od Evropské unie. Mělo by se jednat o 80 až 90 milionů korun.

Jelikož však ještě žádost není podaná, není jisté, jakou částku město získá a zda vůbec. „Nevím, zda budou peníze stačit," dodal proto starosta.

Je tak možné, že Zásmuky budou muset v případě úspěchu sáhnout také do svých vlastních zdrojů a náročnou akci dofinancovat z vlastní kasy. Existuje také druhá možnost, a to, že prostředky z dotačního titulu vůbec nepřijdou. To si však místní prozatím raději nepřipouštějí.

Kontaminace ethylvanilinem

Když vše dobře dopadne, mohla by se lokalita Vlčí důl zbavit kontaminace syntetickým ethylvanilinem do tří let, tedy v roce 2019. „Chtěli bychom i dříve, ale celý proces projít znovu není ze dne na den," řekl s jistou nadsázkou Josef Krombholz, který si myslí, že se věcí začali zabývat relativně včas.

O včasném řešení situace však není přesvědčený opoziční zastupitel Jan Tylk. „Ještě není zažádáno o základní podíl peněz z dotací. Když nezískáme tyto finance, nemá nabídka od kraje smysl," myslí si. Podle jeho slov město nejprve musí vědět, že získá dotaci, a až poté se může zabývat nabídkou, která přišla z kraje.

Jan Tylk se domnívá, že v letošním roce se již zažádat o peníze nestihne. Navíc spekuluje o podmínkách, které udalo ministerstvo životního prostředí. Jsou totiž dané hodnoty, které musí být v lokalitě naměřené po skončení všech prací. „Ty hodnoty tam však jsou už teď," upozornil zastupitel.

Pokládá si tedy otázky, jak je to možné a zda se změní podmínky a budou udané nové hodnoty. V opačném případě totiž spekuluje o tom, zda je nutné proinvestovat takřka sto milionů korun.

Sankce od ministerstva financí

Město již jednou prostředky na sanaci Vlčího dolu získalo. Nakonec však zastupitelé akci přerušili. Ministerstvo financí totiž uvalilo na Zásmuky sankci. Zjistilo se, že bývalé vedení města pochybilo při výběrovém řízení na počátku celé akce, kdy nebyla dodržená pravidla.

Už tenkrát byl v celé akci zaangažovaný také Středočeský kraj. Ten se měl i tehdy podílet 10 miliony korun. Opozice odmítla pokračování, jelikož se obávala dalších sankcí. Již tehdy však bylo jasné, že se město tématem bude v brzké době zabývat znovu.

Čtěte také: Zeměloď v Kutné Hoře nebude. Sdružení Denemark připravuje náhradní projekt