Celkově sv. Florián zachrastí klíči od vstupních vrat jednadvaceti z celkem 33 stanic Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje – byť je pravda, že ne všude si návštěvní den naplánovali právě na první květnovou sobotu.

Třeba v Benešově to bude v úterý, v Kolíně se slaví ve středu, a to nikoli u hasičů, ale v rámci Dne záchranářů (pořádaného ve spolupráci s dalšími složkami integrovaného záchranného systému na několika místech ve městě včetně Karlova náměstí a Kmochova ostrova), stejně jako v Poděbradech pod hradbami v pátek 10. května. A třeba na Berounsku, Kutnohorsku a Příbramsku už poctu Floriánovi vzdávanou touto formou mají za sebou.

Právě v sobotu se nicméně zájemci mohou vypravit přímo k hasičům hned na 12 středočeských adresách. Konkrétně v Bělé pod Bezdězem, Jílovém, Kladně, Kralupech nad Vltavou, Mělníku, Mladé Boleslavi, Neratovicích, Rakovníku, Roztokách, Slaném, Staré Boleslavi a ve Stochově. Většinou se začíná v devět dopoledne a dny otevřených dveří končí porůznu během odpoledne – avšak na Mladoboleslavsku otevírají již v osm; pouze ovšem do oběda.

Spalničky. Ilustrační foto.
Šíření spalniček se nezastavilo: dva nové případy
Přihlaste vaši obec do soutěže Vesnice roku 2019.
Vesnicí roku se chce ve středních Čechách stát 17 obcí
Ilustrační foto.
Propagace rekreační plavby na Vltavě se má řídit z Litoměřic