Šestnáctiletý Mostečan Martin P. dokončil druhý ročník průmyslové školy. Od svých čtrnácti let užívá nikotinové sáčky, naducané bílé polštářky, které se vkládají pod horní ret a uvolňují nikotin. „Je to alternativa k cigaretám, které jsem začal kouřit na základce. Když mi na to přišli rodiče, byl doma řev, facan a okamžitý zákaz. Mě to ale nešlo přestat hned, já jsem už denně vykouřil kolem deseti cigaret a chyběly mi, tak jsem zkusil tohle,“ říká středoškolák.

Plechovky se sáčky kupuje ve večerce s prodavačem vstřícnějším, než v lékárně, kde prodávají žvýkačky a spreje na odvykání. „Nebyl jsem plnoletý, nikdo mi to neprodal a rodičům jsem nechtěl říkat, že to potřebuji, že jsem kouřil tolik. Na sáčky omezení není,“ vzpomíná.

Pokud bojujete se závislostí na cigaretách, existuje spousta důvodů, proč tento boj nevzdat. Zároveň si však zkuste sáhnout do svědomí, zda nemáte ještě jeden – pravděpodobně rizikovější – problém, kterým je potlačování emocí.
Když už kouříte, šlukujte. Za vznikem rakoviny mohou být potlačené emoce

Jenže dvouleté odvykání žádný přínos nemělo a postupný přechod ze sáčku k čistému štítu se nekonal. „Sáčky užívám pořád. Nijak mě neobtěžují, baví mě ty příchutě. A kolem mě je bere kdekdo, měníme si, zkoušíme. Problém v tom nevidím,“ doplňuje Martin. Přestože sáčky neobsahují tabák, mohou vyvolat závislost kvůli vysokému obsahu nikotinu.

A problém v tom nevidí ani další středoškoláci. Státní zdravotní ústav prováděl během roku 2021 šetření, při kterém mapoval zálibu Čechů v užívání alkoholu a tabáku. Nikotinové sáčky sice užívá jen 1,8 procent lidí, ale jejich věk je problematický. „Nejvyšší zastoupení uživatelů nacházíme v nejmladší věkové skupině 15 až 24 let,“ stojí ve zprávě k šetření. Skupina tvoří 6,6 procent všech uživatelů, více než poloviny sáčky užívá denně. Nejčastější důvod, proč se do užívání tato skupina pouští, je chuť expetimentovat a to až u jedné třetiny.

O riziku se málo mluví

U mládeže nepatrně také stoupá obliba elektronických cigaret. Podle zprávy SZÚ elektronickou cigaretu kouří až 12,5 procenta mladistvých ve věku 15 až 24 let. Elektronické cigarety, které byly z počátky prezentovány jako alternativa ke kouření cigaret protože nespalují tabák, jsou víc a víc oblíbené u Čechů obecně. V roce 2021 začalo s jejich užíváním o více než dvě procenta v předchozím roce. Více než polovina kuřáků elektronických cigaret pravidelně neodolá ani tabákové klasice a odvykání je tak stejně na druhé koleji.

Nikotinové sáčky. Ilustrační snímek
Děti zneužívají návykové látky. Mezi školáky frčí hlavně nikotinové sáčky

Názory odborníků na rozšířenou oblibu nikotinových sáčků a elektronických cigaret skloňují především slovo reklama. Netabákové výrobky, bez ohledu na množství nikotinu, nepodléhají žádné zákonné regulaci a u lidí tudíž vyvolávají dojem, že jsou neškodné. A toho využívá bohatě marketing.

„Mediální propagace tabákových firem totiž působí podprahově, a ač to vyloženě neříká, vyvolává u uživatelů pocit, že jde o výrobky se zanedbatelnou mírou rizika. Informovanost o skutečných dopadech na zdraví je mizivá,“ vysvětluje adiktolog Ladislav Dékany z Národní linky pro odvykání.

Podle něho se o riziku nikotinu mluví ve společnosti málo. Výrobci přitom stále přicházejí s novým zbožím, konkrétně u nikotinových sáčků i elektronických cigarete a vaporizérů lákají na zajímavé obaly, názvy i příchutě, od ovoce typu mango, borůvky, jablko po sladké skořicové koláčky.

První cigaretu si mladí Češi zapalují mezi patnáctým a osmnáctým rokem.
Nevyzpytatelná rakovina plic: Některé kuřáky zabíjí, jiným se vyhýbá

Před časem WHO vydala doporučení k tomu, aby nikotinové a tabákové výrobky měly jednotné a nevýrazné balení, tzv. Plain packaging. S úspěchem ho zavedla před desetiletím například Austrálie.

Generace bez tabáku

Odborníci volají po regulaci a na své straně by mohli mít i politiky. Do 17.6 mohly členské země zasílat připomínky do připomínkového řízení, které vedla Evropská komise k zmíněným nikotinovým sáčkům. Podle výsledků se většina států shodla na tom, že tabákové a nikotinové výrobky by měly podléhat vyššímu zdanění, v závislosti na jejich škodlivosti.

Cílem Evropské unie je do roku 2040 vychovat generaci bez tabáku, k čemuž by měly pomoci i celoevropské regule. V Evropské unii se řadí mezi kuřáky a uživatele nikotinových výrobků 120 milionů lidí.