"V prvních dvou měsících roku 2021 bude probíhat centralizované očkování vybraných skupin obyvatel v síti očkovacích center, neboť v té době dostupné vakcíny jsou náročné na distribuci a skladování," uvedl Řepka. Od poloviny ledna by se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) mohli k vakcinaci hlásit lidé starší 80 let, od února i další obyvatelé.

Termíny jim pak bude systém přidělovat podle věku a vyhodnocení jejich zdravotního stavu. Mezi rizikovými jsou lidé s chronickými nemocemi, například chronickou plicní obstrukční nemocí, vysokým tlakem léčeným několika léky nebo nekompenzovanou cukrovkou.

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Ilustrační foto.
Paměťová imunita chrání lidi po prodělání covidu i po roce, tvrdí vědkyně

Hromadné očkování veřejnosti v ordinacích praktických lékařů VZP očekává nejdříve v březnu, kdy by měly být v Česku dostupné vakcíny, které nejsou tak náročné na skladování jako současná vakcína od firem Pfizer a BioNTech, která vyžaduje skladování při minus 70 stupňů Celsia.

Zatím je jediná, která byla pro používání v Evropské unii schválena. Česko jí zatím dostalo 26. prosince 9750 dávek a 30. prosince dalších 23 400 dávek. Naočkováno bylo za první dva dny zhruba 2500 dávek. Na dotaz ČTK na aktuální počet očkovaných mluvčí ministerstva Barbora Peterová uvedla, že bude zveřejněn v úterý na tiskové konferenci úřadu.

Dvě dávky 

Každý očkovaný pro vytvoření imunity potřebuje dvě dávky, druhá se aplikuje nejdříve po 21 dnech. Pravidelné dodávky by měly začít ve čtvrtek 7. ledna a pokračovat každý týden. Jedná se i o zvýšení dodávek. Těsně před koncem loňského roku bylo povoleno z jedné lahvičky očkovací látky získávat místo pěti až šest dávek.

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Ilustrační foto.
Paměťová imunita chrání lidi po prodělání covidu i po roce, tvrdí vědkyně

Česko má předběžně objednané dodávky vakcíny pro zhruba sedm milionů lidí. Ve Velké Británii se už začalo očkovat také vakcínou firmy Moderna, kterou má Evropská agentura pro léčivé přípravky schvalovat tento týden, a vakcínou Astra Zeneca. Té má Česko objednané asi čtyři miliony dávek, nejvíc ze všech výrobců.