Na příkladu avokáda je ostatně krásně vidět, co vyzdvihování jednoho exotického produktu do výšin může způsobit. O jeho přínosu pro naše zdraví se mluví až příliš, jeho výrazná barva ho předurčila k pozici nejfotogeničtějšího ovoce, a tak je Instagram zavalen snímky všemožných pokrmů z něj připravených.

Bistra a kavárny, které by nenabízely toast s avokádem, by se dobrovolně připravovaly o zákazníky, a už i v Praze funguje restaurace, jejíž jídelní lístek je postaven jen a jen na šišatém ovoci. Jeho spotřeba po celém světě neustále roste a s tím ruku v ruce také cena. A tak se z jeho pěstování nejen v Jižní Americe, odkud tato superpotravina pochází, stal výnosný byznys. Je natolik lukrativní, že se do něj zapojily i mexické drogové gangy. Hruškovci přelahodnému, jak se jmenuje strom, na němž avokáda rostou, tak musí udělat místo jehličnaté lesy. Jen v letech 2000 až 2010 zmizelo v mexickém státě Michoacán 690 hektarů lesního porostu. Ustupování lesů ohrožuje motýlí druh monarcha stěhovavý, který zde přezimuje.

Květákové rizoto s cottage
JÍDELNÍČEK: Italské květákové rizoto se šafránem je přímo ohňostrojem chutí

Navíc stromy potřebují velké množství vody. K produkci jednoho kilogramu avokáda je podle britských novin The Guardian třeba 2 000 litrů vody, což je čtyřikrát více, než u kilogramu pomerančů a desetkrát více, než u kilogramu rajčat. V Chile lidé na mnoha místech nemají dostatečný přísun vody, ovšem pěstitelé avokáda na zalévání plantáží nešetří. Stále se rozrůstající plochy s hruškovcem způsobují problémy i v Africe…

O avokádu se tak začíná mluvit jako o novém palmovém oleji, kvůli němuž dochází k masivnímu odlesňování v jihovýchodní Asii, což má dopad na mnoho živočišných druhů a rovněž nemalý vliv na globální oteplování. Paradoxem je, že na avokádu si pochutnávají mnozí odmítači všeho, co obsahuje jen trochu palmového oleje.

Avokádo a dieta

Ačkoli se jedná o ovoce, není sladké, chutí spíše připomíná ořechy, tomu odpovídá i vysoká energetická hodnota a množství tuků (100 gramů = více než 220 kcal = 920 kJ! a cca 15 g tuků (záleží na stupni zralosti).

Hubnutí 14
RADA: Hubnutí po internetu

Obsažené tuky jsou rostlinného původu, tedy velmi zdravé a velmi dobře zasytí. Avokádo se při dietě hodí obzvláště jako náhražka másla, majonézy či dresinku nebo jako chutná svačinka, je však třeba si dát pozor na množství; má příznivé účinky při chorobách kůže a sliznic, posiluje srdce, snižuje krevní tlak a pomáhá také při nemocech jater, ledvin a močových cest.