Od roku 1981 začal americký úřad pro bezpečnost v silniční dopravě vyžadovat používání jednotného idetifikačního kódu vozidel. Ten se dnes používá na celém světě a neměla by existovat dvě auta, které mají tento kód shodný.

Hned první tři písmena prozradí, v jaké zemi automobil vznikl a kdo je jeho výrobce. To sice většina motoristů pozná už při pouhém pohledu na karosérii, ale legislativa to takto vyžaduje.

Auto vyrobené na území USA může mít na počátku VIN kódu jedničku, ale lze najít také čtyřku nebo pětku. Dvojka je vyhrazena pro Kanadu a trojka pro Mexiko.

Čísla pak může na začátek kódu udělovat ještě Austrálie (6), Nový Zéland (7) nebo Brazílie (9). Ostatní země, ve kterých se auta vyrábějí, používají písmena abecedy.

Škoda Enyaq iV při jízdě v chladném počasí
Britové srovnali letní a zimní dojezd elektromobilů. U Enyaqu činí rozdíl 16 %

Třeba vůz z Německa může mít označení SN-ST, případně W. Automobily vzniklé na území na území České republiky, pak dostávají kód složený z písmena TJ-TP. Škoda Mladá Boleslav vždy tiskne písmena TMB. Přehlednou tabulku s kódy jednotlivých zemí můžete nalézt třeba na Wikipedii.

Z Kvasin nebo z Mladé Boleslavi?

Äuto z Japonska mají pak kód J, z Koreje buď KL až KR.

Dalších šest čísel, tedy od pozice čtyři po devět jsou Vehicle Descriptor Section (neboli Popisný kód vozidla). Odborník po jeho přečtení umí rozklíčovat konkrétní výbavu daného vozu. Tedy i například motorizaci. Ta bývá zpravidla na pozici osm.

Na desátém místě pak najdeme písmeno označující rok výroby. Pro letošek platí písmeno N, což můžete vidět také na titulní fotografii zachycující VIN kód právě testovaného modernizovaného provedení Škody Karoq.

Automatická dvouzónová klimatizace
Doplatíte 5 nebo také 70 tisíc: Přehled levných aut s automatickou klimatizací

Jedenáctá pozice v případě značky Škoda označuje výrobní závod. Kdyby tam byla dvojka, tak by to znamenalo, že auto sjelo z výrobní linky v Mladé Boleslav, pětka však informuje o místě zrodu v Kvasinách.

A ta úplně poslední čísla znamenají prostě pořadí, v jakém auto sjelo z výrobní linky. V našem konkrétním případě to tedy znamená, že tento červený Karoq s motorem 1,5 TSI a automatickou převodovku byl v Kvasinách letos vyroben jako 35 443. auto.

A kde kód na autech najdete? Nejsnáze u současných vozů za čelním sklem na palubní desce. Dále je obvyklé jeho umístění v motorovém prostoru na nějakém dobře viditelném místě. Pak může být ještě uvnitř. Například pod koberečkem na podlaze u předního spolujezdce nebo někde v zavazadlovém prostoru. I tam je ale zpravidla ukrytý pod nějakým krycím textilem či plastem.