Vše začalo, když odpočíval na trávě u obchodního domu 
v Unhošťské ulici v Kročehlavech. V tu chvíli ho ani ve snu nenapadlo, že na něj bude strážník mířit pistolí, skončí s pouty na rukou a celé Kladno ho bude považovat za výtržníka.

Případ se stal v minulý pátek kolem 17. hodiny. Muž ležel se zavřenýma očima na svém batohu. Najednou ho někdo polil vodou. Když otevřel oči, viděl nad sebou skupinku převážně mladistvých a nezletilých, která se se zájmem bavila na jeho účet. Muž se rozběhl za tím, který ho polil a v tu chvíli mu jedna z dívek sebrala ruksak a utíkala pryč.

„Napadený měl v batohu notebook, osobní doklady, povolení k pobytu a platební karty," uvedla policejní mluvčí Michaela Nováková. Dále tam měl zdravotní průkaz a peníze.

Následně ho zbytek povedené partičky obestoupil a začali po něm házet kameny, kterými ho několikrát zasáhli. „Byly to spíše kusy betonu. Musel jsem utéct," řekl Roland Macias a ukázal modřiny na rukou a pravém boku. Ačkoliv se snažil svůj majetek získat nejprve po dobrém, dočkal se pouze výsměchu. „Nakonec většina z útočníků zmizela v domě v Štítného ulici," dodala mluvčí Nováková.

Muž chtěl své věci získat zpět a tak si došel do práce pro kuchyňský nůž a vrátil se k obchodnímu domu, kde byl prvotně napaden. „Po cestě jsem našel čepici a košili. Tohle všechno z batohu vyházeli, ale já jsem potřeboval získat zpět své doklady. Ty pro mě byly nejdůležitější," pokračoval muž ve vyprávění.

Před domem, kam partička zaběhla, postával dospělý muž, na kterého se obrátil s prosbou, aby mu byl vrácen jeho majetek. Ale ten mu dal místo odpovědi pěstí. Následně se mezi nimi strhla potyčka. „Jenom jsem se ho chtěl zeptat, kdo má moje věci. Začali jsme se prát. Pak už jsem viděl, že to nemá cenu, jelikož tam bylo už hodně těch nepřizpůsobivých," dodal.

I při jeho odchodu se omladina bavila na jeho účet a děti na něj pokřikovaly vulgárními výrazy. V tuto chvíli jedna z obyvatelek domu ve zmiňované ulici zavolala na linku městské policie s tím, že před jejich domem stojí muž a nožem ohrožuje děti a ostatní kolemjdoucí.

„Kamerovým systémem byla zjištěna v Kročehlavské ulici skupina osob, která s klacky v rukách kohosi pronásledovala," uvedla mluvčí kladenských strážníků Markéta Fröhlichová. Kamerami cizince strážníci sledovali až do Pražské ulice, kde ho s namířenou zbraní zadrželi. 

„Jeden z ohrožených, devatenáctiletý mladík, strážníkům řekl, že po něm měl zadržený nůž hodit, ale nezasáhl ho. Nikdo nebyl zraněn," dodala Fröhlichová. „Po nikom jsem nůž nehodil," reagoval Rolando Macias.

Případ si převzali kročehlavští policisté, kteří cizince eskortovali do policejní cely. „Poté, co se vše vysvětlilo, byl zadržený propuštěn na svobodu. Případ nyní prošetřují policisté pro podezření 
z přečinu krádeže a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku," uzavřela mluvčí Nováková.´

„Všichni si teď myslí, že jsem zlý, ale nechtěl jsem nikomu ublížit, jen jsem chtěl dostat zpět své věci. Nůž jsem nechtěl použít. Měl jsem ho jen pro jistotu, před tím po mě přece házeli kameny. Měl jsem ho schovaný za opaskem. Policistům jsem vysvětlil, co se stalo," doplnil napadený muž.

„Viděl jsem, jak mě vyfotili a napsali, že jsem indián z Bolívie. Přitom já jsem chtěl jen ty doklady," uzavřel muž.