Dechová zkouška s opakovanými výsledky přesahujícími dvě promile prokázala, že policista seděl za volantem ve stavu vylučujícím způsobilost k řízení.
„Policista se podrobil i orientační dechové zkoušce, která vyšla pozitivně,“ konstatovala krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

To, že se inspekce případem zabývá a prošetřuje, zda se příslušník policie dopustil jednání klasifikovaného jako ohrožení pod vlivem návykové látky, potvrdila mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Ilustrační foto.
Oslavě čarodějnic se maléry nevyhnuly. Popálily se holčička i mladá žena

Na svém webu přitom středočeská policie často hovoří o řidičích, kteří nadýchali už přes jedno promile, jako o „opilcích“. Její zástupci zdůrazňují, že člověk, který pil alkohol, nemá co pohledávat nejen za volantem, ale ani za řidítky jízdního kola – a v případě odhalení a prokázání viny mu hrozí až rok za mřížemi i v případě, že nezpůsobí nehodu (obvykle soudy nicméně vyměřují podmíněné tresty). Zrovna v poslední době to mluvčí a preventisté středočeské policie připomínali na internetu opakovaně. Nikoli náhodou; duben se tradičně považuje za „měsíc bezpečnosti“.

Musí skončit, uvedl policejní ředitel


Jak o víkendu vyplynulo, ve voze seděl Jan Krejčí, jeden z náměstků krajského policejního ředitele Václava Kučery. Ten dotyčnému nařídil do konce května dovolenou, informovala Suchánková.

Zdroj: Youtube

„Pokud do této doby nebudou známy závěry GIBS, postaví policistu mimo službu,“ vysvětlila. S dodatkem, že bude-li za měsíc už k dispozici konečný závěr GIBS, „vydá krajský ředitel v dané věci odpovídající rozhodnutí ve věcech personálních“.

Podle policejního prezidenta Jana Švejdara musí Krejčí ve funkci skončit.

„Nemám absolutně žádné pochopení pro nikoho, kdo usedne za volant pod vlivem alkoholu. O to více, když se jedná o policistu. Pro takové jednání neexistuje vůbec žádná omluva a ve své funkci musí skončit,“ reagoval Švejdar pro server Seznam Zprávy.

Až rok za mřížemi

Spekulace, že hlídka na policejního náměstka jedoucího v mimopracovní době z oslavy mohla čekat v blízkosti dálničního oddělení v Nové Vsi na základě předchozího upozornění, Suchánková nekomentovala. Ve svém vyjádření hovoří o „běžné silniční kontrole“. Podle policejního prezidia se ten den odpoledne zúčastnil porady náměstků.

V případe prokázání viny hrozí Krejčímu trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Obyčejní občané zpravidla putují k soudu v rámci zkráceného přípravného řízení – tedy už během pár dnů po odhalení. Přičemž se někdy stane, že na soudní jednání čekají v policejní cele. Jako třeba zrovna na Mělnicku 27letá řidička VW Passat s necelými dvěma promile, kterou 20. dubna krátce po půlnoci načapala hlídka na polní cestě mezi obcemi Kozomín a Chvatěruby.