„Ze série úvěrových podvodů, podvodů a neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací,“ upřesnil rada kanceláře ředitele GIBS Ivo Mitáček, podle jehož slov se dotyčný nekalostem věnoval po čtyři roky. Připomněl, že v případě prokázání viny by u soudu mohl padnout trest odnětí svobody v trvání od jednoho do pěti let.

Policistu, který se prý oddával sportovním sázkám a hrám, na nesprávnou cestu zákona podle inspekce přivedly půjčky, jež nebyl schopen splácet – a jeho závazky se postupně vyšplhaly až do statisíců. V žádostech o půjčky a úvěry se nerozpakoval uvádět nepravdivé nebo hrubě zkreslené údaje – a našel si i další zdroj: na internetu vyhledával mladé ženy, které neměl problém okouzlit. A ani obalamutit různými legendami.

Nový most v Kolíně
Zavře se za rok klíčový most v Kolíně?

„Přízeň si získával především svou osobní prezentací jako policista ze „zásahové jednotky“, fotografiemi v uniformě a svým osobním vzhledem. Po navázání osobního kontaktu však brzy přicházel s různými požadavky na půjčky peněz,“ přiblížil Mitáček souvislosti. S tím, že inspekce předpokládá, že takto oslovených žen mohlo být více, než o kolika vyšetřovatelé zatím vědí. Inspekce proto žádá mladé ženy, kterým je tento příběh povědomý, aby se co nejdříve přihlásily na telefonní číslo 974 839 734 (což je kontakt na operační středisko GIBS).

Mluvčí pražské policie Andrea Zoulová ve čtvrtek naznačila, že stíhaný muž asi uniformu svlékne. „Vedení Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy je připraveno rozhodnout v co nejbližší možné době o adekvátním personálním opatření dle zákona č. 361/2003 Sb. o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů,“ konstatovala. Upozornila však, že to bude možné až ve chvíli, kdy se patřičný policejní manažer s personální pravomocí seznámí se spisovým materiálem.

Společné cvičení složek IZS při hromadné nehodě.
Velké cvičení na Kutnohorsku zaměstnalo i týmy z Vysočiny