„V období přírodních kalamit zaznamenávají pojišťovny zvýšený počet pojistných podvodů, a proto není velkým překvapením, že i světová pandemie s sebou přináší pokusy o bezdůvodné obohacení,“ konstatoval Bálek. S tím, že jen detektivové pojišťovny, pro kterou pracuje, odhalili od ledna do března 474 pojistných podvodů za více než 100 milionů korun. „A objevily se mezi nimi i případy spojené právě s koronavirovou infekcí,“ upozornil Bálek.

ON-LINE reportáž o koronaviru najdete ZDE

Vedoucí vyšetřování Michal Vlk, jenž stojí v čele týmu odhalujícího ty, kteří by si chtěli neoprávněně přilepšit na cizí úkor, upozornil, že od začátku krizových opatření jeho lidé zaznamenali zvýšený počet pojistných podvodů především v cestovním pojištění. „Stále však přibývají i případy z oblasti pojištění motorových vozidel, podnikatelského a průmyslového pojištění,“ uvedl Vlk.

Novináři si mohli prohlédnout zrekonstruovaný Negrelliho viadukt v centru Prahy 29. května 2020. Na snímku premiér Andrej Babiš a ministr dopravy Karel Havlíček.
Trestní oznámení Jermanové? Podle Babiše nešťastné a zbytečné

K bilanci prvního čtvrtletí – 474 odhalených podvodů – připomněl, že proti stejnému období loňského roku jde o nárůst o 185 případů. Konkrétně ve Středočeském kraji pojišťovna od ledna do března odhalila 57 pokusů o pojistné podvody; loni jich od ledna do března bylo 35. Meziročně se však snížil objem peněz, o něž v podvodném jednání šlo: z 10,9 milionu korun na 7,2 milionu.

Praha nelichotivé statistice vévodí, když se počet odhalených případů zvedl z loňských 66 na letošních 92. Těm, kteří „to zkusili“, však rovněž šlo o nižší částky: zatímco loni pojišťovna dospěla k pražskému součtu 58,9 milionu korun, letos to bylo skoro třikrát méně: 20,6 milionu. Středočeský a pražský pokles množství peněz, které měly podvody vynést, však ostatní kraje nekopírují; většinou je to právě naopak.

Ilustrační foto
Vraždění nezastavilo ani vyhlášení nouzového stavu

Výrazný propad v centrálním regionu tedy zbytek země téměř „dohnal“: celková částka za celou republiku se totiž meziročně snížila jen mírně. Poklesla z loňských 104,3 milionu na letošní hodnotu 100,4.