„Přes sociální sítě lákal z nezletilé dívky intimní videa,“ shrnula podstatu skutku, který je mu kladen za vinu, policejní mluvčí Barbora Schneeweissová. S tím, že specialisté středočeské policie na kybernetickou kriminalitu ho podezřívají ze spáchání zvlášť závažného zločinu sexuální nátlak v jednočinném souběhu s přečinem výroba a jiné nakládání s dětskou pornografií.

Trvalo to přitom celé měsíce – podle policie od ledna až do konce května. „Prostřednictvím sociálních sítí Facebook a Instagram začal komunikovat s nezletilou dívkou, kterou požádal o přátelství. Nejprve s ní začal komunikovat a později ji měl prostřednictvím těchto sítí nutit k zaslání jejích choulostivých a intimních videí – a to i přes to, že věděl, že jí je méně než 15 let,“ uvedla Schneeweissová. Připomněl, že dívka poslechla, když jí pohrozil, že její video, které by nikomu nechtěla ukazovat, už má – a pokud mu nevyhoví, záběry rozešle jejím spolužákům.

Luděk Kvapil, bývalý starosta Kmetiněvsi
Některé obce na Kladensku mají nové starostky, lidé museli znovu k volbám

Později však dívka přístup změnila. Nejdřív přišlo odmítnutí, pak i ukončení komunikace. Naléhání však neustávalo – a došlo na další výhrůžky. A ty se naplnily. „Ve chvíli, kdy mu dívka žádné další video neposlala, rozeslal její videa čtyřem dívčiným spolužákům,“ konstatovala Schneeweissová. Z jejích dalších slov plyne, že rozhodně nejde o maličkost: v případě odsouzení může být ve hře až 12letý trest odnětí svobody.

Základní pravidla pro případ tísně
- Už nic dalšího nesdílej, nic neplať.
- Přestaň komunikovat. Dotyčnou osobu odstav.
- Uchovej si důkazy. Nic nevymaž.
- Vyhledej pomoc.
- Oznam věc na policii.
Zdroj: Policie ČR

Zdroj: Youtube