Poprvé hned ke dvěma autům, jimž kdosi ublížil někdy v době od večera 30. dubna do podvečera 1. května, připomněla mluvčí kladenské policie Jana Šteinerová. Tehdy se terčem útoku staly škoda Fabia, na níž vznikla 20tisícová škoda poškrábáním laku a skla pátých dveří, a automobil Renault Fluence, který má nejen poškozený lak a sklo pátých dveří, ale také kryt pravých zadních světel. V tomto případě se na vyčíslení škody stále čeká.

Ilustrační foto
Nezaměstnanost za měsíc vyskočila o čtyři desetiny procenta

Podruhé policisté jeli na stejné parkoviště o den později – tentokrát kvůli poškození vozu Citroën SpaceTourer, k čemuž došlo v době mezi prvomájovým odpolednem a odpolednem následujícího dne. Opět se výše škody odhaduje na 20 tisíc korun – tentokrát je však poničení poněkud jiného charakteru. Plyne to alespoň ze slov policistky Šteinerové:

„Pachatel vytvořil rýhu o délce necelého jednoho a půl metru přes šířku dveří až do zavazadlového prostoru. Dále byla rýha ve skle dveří zavazadlového prostoru.“

Policisté z libčického obvodního oddělení, kteří po pachateli či pachatelích pátrají, by přivítali informace od svědků, kteří si v Masarykově ulici v Horoměřicích mohli všimnout něčeho nepatřičného. Jakékoli informace o osobách, které se tam podezřele ochomýtaly kolem zaparkovaných aut, lze policii předat jak na nejbližší služebně, tak i prostřednictvím linky 158.

Požadavek na uvolňování cest k sousedům přes hranici podpořili v první květnový den skupiny zastupitelů a dalších účastníků ze Znojma a Retzu na hraničním mostě přes Dyji v Hardeggu.
Zdlouhavé hraniční kontroly: V Rakousku důslednější, ale kratší, tvrdí pendleři

Poškrábání zapackovaných aut pohříchu na Praze-západ není ojedinělým deliktem. V poslední době Šteinerová informovala také o 25tisícové škodě vzniklé 24. dubna v noci poničením vozu Audi A6 zaparkovaného u Berounky nedaleko obce Všenory. A v březnu upozornila na zničení tří oken autobusu zaparkovaného v Rudné, kdy škoda dosáhla 60 tisíc korun, a zmiňovala také řádění pachatele, který majitelce automobilu Suzuki Vitara zaparkovaného ve volně přístupném garážovém stání u domu v Tuchoměřicích způsobil škodu vyčíslenou na 55 tisíc korun škrábáním či vylamováním prvků na karoserii, blatnících, podbězích a předním nárazníku. Další auta byla poničena při vloupáních – v uvedených případech se však zjevně nestalo cílem nic jiného než ničit a škodit.