Podle informací Kladenského deníku se jedná o korupční kauzu, ve které jsou namočeni nejen zkušební komisaři pro autoškoly, ale i majitelé nejméně dvou autoškol z Kladenska, stejně jako ti, kteří za jejich služby zaplatili.

Za smluvenou finanční částku měli údajně komisaři zájemcům o řidičák poskytnout potřebný dokument bez toho, že by žadatelé absolvovali řádný řidičský kurz. Policie prý sledovala jejich počínání dlouhodobě, než spadla klec.

Zatýkání začalo v Kladně v pondělí ráno. Na čem přesně vyšetřovatelé pracují, policejní mluvčí ale nezveřejnila. „Z taktických důvodů v tuto chvíli nemůžeme poskytnout žádné informace," uvedla včera odpoledne kladenská policejní mluvčí Jana Šteinerová.

Na vyšetřování spolupracuje i kladenský magistrát, což potvrdila jeho mluvčí Lenka Růžková.

Kdo nyní vyzkouší v největším středočeském městě budoucí šoféry, je otázkou. V současné době tam prakticky žádný odborník nezůstal.

„Od pondělního rána jsme tušili, že se děje něco neobvyklého. Ke zkouškám do Centra správních agend na náměstí Svobody šlo mých jedenáct žáků. Už kolem tři čtvrtě na osm mi ale volala paní, že se asi něco děje, a že se zkoušky patrně nekonají. Bylo tam objednaných nejméně dvacet lidí nejen ode mě, ale i z dalších autoškol, které ale teď nemá kdo odzkoušet," říká majitel kladenské autoškoly Jiří Hanes.

Podle jeho soudu je otázkou na dlouhé týdny i měsíce, než se vše vyřeší a Kladno dostane nové komisaře. „Ostatní města budou muset nejspíše Kladnu nějakou dobu vypomáhat a propůjčit svoje komisaře, aby lidé vůbec mohli dostat řidičáky," dodává Hanes. O tom, že se včera v Kladně zatýkalo, se dozvěděl až o několik hodin později. „Nám neřekl nikdo vůbec nic. Vše jsme se dozvěděli až jako poslední," uzavřel Jiří Hanes.