Takový obrázek se naskytl ve středu odpoledne před vinařickou věznicí, lidově přezdívanou Vinárna.

„Čekám tu na synovce. Amnestie by se na něj měla vztahovat. Byl odsouzen za to, že dál jezdil, přestože mu sebrali řidičák," řekl Kladenskému deníku muž čekající už několik hodin v zaparkovaném zeleném automobilu.

„My čekáme na syna. Seděl za drobné krádeže. Vůbec ale nevíme, jestli se ho dneska dočkáme," konstatovali příbuzní jiného odsouzeného.
Pozdvižení pak vyvolala informace, že propuštěné bude odvážet dodávka vězeňské služby rovnou na vlakové nádraží.

Krátce před šestnáctou hodinou se otevírá brána věznice a vyjíždí z ní dodávka s typickými fialovými pruhy na bocích. Policisté, příbuzní i novináři ji okamžitě začínají pronásledovat. U nádraží z ní vystupuje pětice prvních vězňů, kteří byli na základě amnestie z nápravného zařízení propuštěni.

„Mám velkou radost. Do konce trestu mi zbývalo několik týdnů. Odsouzen jsem byl za majetkové delikty. Teď řeším, jak se dostanu vlakem domů do Brna, na cestu jsem dostal o šest korun méně než stojí jízdenka," svěřil se dvaatřicetiletý muž.

Co amnestie znamená pro práci státního zastupitelství? Jak na ni nahlíží zkušený kriminalista? Mají se lidé bát většího počtu krádeží? Dočtete se ve čtvrtečním tištěném vydání Kladenského deníku.