Ukázalo se, že 46letý muž z Prahy, který je nyní podezřelý ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, navíc nevlastní řidičské oprávnění.

„Podezřelému hrozí maximální trest odnětí svobody ve výši až jeden rok,“ uvedla Šteinerová. Zdůrazňuje současně, že alkohol a ani jiné návykové látky za volant nepatří. „Tito řidiči jsou nebezpeční – a svým protiprávním jednáním ohrožují především zdraví a životy ostatních nevinných účastníků silničního provozu,“ zdůraznila.

Na alkohol za volantem se v uplynulých dnech zaměřily policejní hlídky také v dalších oblastech v okolí hlavního města. Výsledky z územního odboru pro Prahu-venkov: Východ shrnula v úterý Eva Hašlová.

„Během probíhající dopravně bezpečnostní akce policisté zkontrolovali téměř osmdesát vozidel, z nichž se osm účastníků dopustilo přestupkového jednání, které bylo vyřešeno příkazem na místě,“ konstatovala. Uložené pokuty se však týkaly rozmanitých přestupků. „U jednoho řidiče museli policisté zahájit trestní řízení, neboť za volant vozidla usedl i přesto, že měl vysloven platný zákaz řízení, který nerespektoval,“ doplnila Hašlová.

Kladenským strážníkům pomáhá nově v terénu psí kolega.
Kladenským strážníkům pomáhá nově v terénu psí kolega

Akce zaměřená na alkohol se odehrávala i v rámci územního odboru Praha-venkov: Jih. Tam policisté zkontrolovali 153 vozidel, přičemž odhalili 14 dopravních přestupků, informoval mluvčí Zdeněk Chalupa. „Žádný z kontrolovaných řidičů nebyl pod vlivem alkoholu ani jiné návykové látky,“ konstatoval. Hned tři vozidla však neměla vyhovující technický stav,

Jak Hašlová, tak Chalupa zdůrazňují, že kontroly na silnicích budou nadále pokračovat – a setkávat se s nimi mohou jak řidiči, tak i ostatní účastníci silničního provozu. „Nejen na komunikacích s vyšším dopravním zatížením, ale i tam, kde se nacházejí riziková místa,“ upozornil Chalupa. Například na pátek se podle informací Deníku chystá velká akce zaměřená na dodržování rychlostních limitů, a to v obcích i mimo obec.