Podle osvědčeného scénáře oslovila minulý čtvrtek dvojice samozvaných řemeslníků seniorku v paneláku sídliště v Gagarinově ulici. Neznámí muži důchodkyni nabídli instalaci bezpečnostních zarážek do dveří. Vše vysvětlili se slovy, že je už jediná v domě, která toto zařízení ještě nevlastní.

Seniorka proto souhlasila s montáží a vyplatila mužům pět tisíc korun. Posléze jí ale začala být celá věc podezřelá, protože montáž trvala velmi krátkou dobu. Důchodkyně se proto rozhodla vše oznámit na policii.

„Policisté nyní po podvodnících intenzivně pátrají. Podle popisu se jedná o dva muže přibližně ve věku čtyřicet až čtyřicet pět let. Jeden z pachatelů byl štíhlé postavy, vysoký asi sto devadesát centimetrů. Má delší tmavé vlasy a oblečen byl do znečištěných montérek.

Druhý muž byl vysoký asi sto šedesát centimetrů, zavalitější postavy. Má krátce střižené vlasy hnědé barvy," řekla policejní mluvčí Jana Šteinerová.

Vzhledem k tomu, že se další takoví řemeslníci pohybovali po Slaném už zhruba před měsícem, kdy nabízeli důvěřivým lidem pro změnu předražené zámky do dveří, policie opakovaně varuje veřejnost a vyzývá zejména seniory k obezřetnosti.

Přestože zmíněný minulý případ ze Slaného nebyl policií tehdy vyhodnocen jako trestný čin, opatrnost lidí je namístě.

„Hlavně senioři, kteří jsou v mnohém zranitelnější, by si do svých bytů neměli pouštět žádné cizí osoby, ať už se představí jako řemeslníci nebo zástupci jakýchkoliv firem.

V současné době jsou pracovníci společností a firem vždy dopředu ohlášeni a všichni nájemníci včas informováni o připravované akci, která se bude v domě konat," uzavřela policejní mluvčí Jana Šteinerová