„Oznámení o trojici podezřelých osob vybírající peníze na charitativní účely jsme obdrželi krátce po dvanácté hodině. Hlídky prověřily okolí nákupních center v Italské a Americké ulici. Trojici následně zadržely poblíž prodejny nábytku," informovala mluvčí Městské policie Kladno Markéta Fröhlichová.

Strážníci zjistili, že se jedná o Rumuny ve věku dvaatřiceti, dvanácti a jedenácti let. Sdělili, že bydlí v Brně. „Při příjezdu na místo zaregistrovala hlídka, že jeden chlapec zahodil do trávy desky s nějakou listinou. K udivení strážníků se jednalo o certifikát pro neslyšící, tělesně postižené lidi a chudé děti, kde byly uvedeny podpisy a částky, které již byly údajně vybrány," sdělila mluvčí.

Na dotaz strážníků, kde mají finanční hotovost, kterou vybrali, prohlásili, že nerozumějí česky. Hlídka proto na místo přivolala republikové policisty a podezřelou trojici jim předala.

„Cizinci byli převezeni na obvodní oddělení, kde byli vyslechnuti a ve spolupráci s cizineckou policií ztotožněni. Vzhledem k tomu, že u nich nebyly nalezeny žádné peníze, je celý případ hodnocen pouze jako přestupek," řekla Kladenskému deníku mluvčí policie Michaela Nováková.