Odjel autem do České republiky, informoval v pátek David Schön z policejního prezidia. „Využil k tomu nového režimu na hranicích, kde fungují již pouze namátkové kontroly,“ poznamenal s odkazem na „rozvolnění“ opatření proti šíření koronavirové nákazy.

Klec však spadla už 12 hodin po činu. Podle Schönových slov tomu napomohly rychlá výměna informací, kterou umožňuje Schengenský informační systém, a evropský zatýkací rozkaz. „Spolupráce mezi kolegy v Německu, specialisty na cílené pátrání z Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování a policistů Ředitelství pro mezinárodní policejní spolupráci umožnila lokalizaci cizince a efektivní zásah,“ přiblížil Schön, jak se podařilo podezřelého vystopovat.

Pražští policisté zastavili Afgánce podezřelého z pokusu o vraždu na Benešovsku u sjezdu na Divišov a Český Šternberk.
Podezřelého Afgánce zadrželi policisté na Benešovsku

Samotné finále obstaralo na dálnici u Prahy několik středočeských dopravních policistů. Aby bylo zadržení bezproblémové, byla akce maskována jako běžná silniční kontrola. A vše klaplo podle plánu: během pár okamžiků zacvakla pouta. Policisté zajistili i auto, které podezřelý použil k útěku. Nyní je tento muž ve vazbě – a během několika týdnů bude vydán do Německa k trestnímu stíhání.

V průběhu jediného měsíce byl poblíž Prahy dopaden již druhý cizinec prchající z Německa jako podezřelý ze spáchání závažného trestného činu násilného charakteru. Poprvé se tak stalo na počátku května, kdy příslušníci pražské policie zasahovali na Benešovsku; na 41. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno. Zadrželi tam 32letého cizince, jenž podle informací německé policie prchal poté, co se na území SRN pokusil zavraždit svoji partnerku.

U sebe měl i jejich půl druhého roku staré dítě. V té době ještě státní hranice hlídaly důsledné kontroly v rámci opatření proti šíření koronaviru – nicméně dotyčný projel čtvrt hodiny předtím, než česká policie dostala od německých kolegů upozornění, že je hledanou osobou. „V tuto dobu ještě nefiguroval v centrálních (mezinárodních) informačních systémech jako osoba, po které se pátrá,“ konstatoval policejní mluvčí Ondřej Moravčík.

Středočeský cizinecký odbor byl oceněn jako nejlepší v republice.
Hvězdy cizinecké policie působí ve středních Čechách