Jedná se o terénní automobil Volkswagen Amarok. Uvnitř skrývá mobilní laboratoř kriminalistických techniků pro jejich práci na místě trestného činu. Na Kladensku má policie tento vůz od počátku letošního roku. Po zkušebním, zhruba dvouměsíčním provozu, je už policejním technikům plně k dispozici.

„Jezdíme s ním pro potřeby kriminální policie, do míst, kde se stala násilná trestná činnost, ale i na požadavek obvodních oddělení k případům, kdy došlo k vloupání a podobně," řekl Kladenskému deníku vedoucí oddělení kriminalistické techniky Petr Sak.

Pořizovací cena vozu je tři miliony korun. Obdobné automobily využívají i policisté v dalších okresech Středočeského kraje. Volkswagen Amarok nahradil dříve používaný Volkswagen Transporter, který však už nesplňoval požadavky na kvalitní práci kladenských policejních techniků.

„Vůz je v provozu prakticky denně. Máme v něm kompletní vybavení pro kriminalistickou techniku. Nářadí, stan, věci potřebné pro mechanoskopii, daktyloskopii, trasologii nebo na odběr pachových stop. Nechybí foto a video technika, speciální světla. Je tu i možnost připojení počítače tiskárny, vozidlo má vlastní elektrocentrálu," popsal interiér vozu policista.

Interiér vozu.Zdroj: Robert Božovský

Prvním krokem techniků po příjezdu do lokality, kam byli operačním důstojníkem vysláni, je obhlídka místa trestného činu. „Musíme samozřejmě získat informaci, co se tam stalo. Poté provedeme klasickou fotodokumentaci. Následuje zajištění stop, kdy využíváme různé kriminalistické metody. Získané poznatky předáme kolegům, kteří na případu pracují. Jako technici pak ještě na základně v případě potřeby zpracováváme získaný materiál," uvedl Petr Sak.

Technici velkou měrou přispívají v vyřešení případů a následnému dopadení pachatele. Konkrétně například při letošní sérii vloupání do chat a rekreačních objektů na Unhošťsku a Zlonicku. „Podařilo se nám zajistit stopy, které vedly k usvědčení pachatelů," dodal vedoucí techniků.