Vražda se stala 1. ledna 2004. Tehdy třináctiletý Robin ze sousedního Hospozína svou spolužačku usmrtil a pohlavně zneužil. Odhalit se ho podařilo až po devíti měsících na základě testů DNA. Vzhledem k dětskému věku unikl vězení a po skončení ochranné léčby po šesti letech opustil výchovný ústav jako bezúhonný mladý muž. Policie nyní odmítla totožnost zadrženého komentovat.

Robin odešel před čtyřmi lety z ústavu zcela svobodný a bez záznamu v trestním rejstříku. „Vždy jsem tvrdil, že je odjištěným granátem hozeným mezi lidi," vyjádřil se včera Kladenskému deníku starosta Kmetiněvsi Luděk Kvapil.

Ten je také autorem Kmetiněvské výzvy, kterou začal tvořit právě po Robinově propuštění. Dokument žádající přísnější tresty pro dětské pachatele zvlášť závažných trestných činů podepsalo přes půl milionu lidí. Na propagaci a především realizaci výzvy Kvapil stále pracuje.

„Sleduji, jak se vyvíjí Robinův pobyt na svobodě a řekl bych, že jeho chování je stále brutálnější. Uchyluje se k závažnějším trestným činům. Myslím si, že je otázkou času, kdy někomu opět sáhne na život," dodal starosta.

Robin okolí Kmetiněvsi navštívil od svého propuštění před čtyřmi lety pouze jednou. „Byl za babičkou. Ovšem této lokalitě se vyhýbá. Má strach. Od známých vím, že se velmi často pohyboval v Praze na Proseku a v Letňanech," řekl Luděk Kvapil.

Pokud podezřelému policisté prokáží za loupež vinu 
a soud ho pošle do vězení, starostovi se prý uleví.
„Oddychne si i spousta dalších lidí. Divím se, že za mřížemi nesedí už dávno. Je to člověk, který neuznává zákony 
a nic na něj neplatí," uzavřel Kvapil.

Zdroj: Youtube

Druhým zadrženým je údajně Robin alias Robert. Autor: PČR