V octavii v combi verzi, kterou si na 42. kilometru dálnice D1 ve směru jízdy na Prahu vyhlédli k běžné kontrole, našli celníci příruční sklad trafiky: téměř padesát tisíc nezdaněných cigaret a 75 kilogramů tabáku. Z jejich pohledu ovšem bylo podstatné, že šlo o nezdaněné zboží.

Zprvu to přitom vypadlo na běžnou rutinu. Na otázku, zda převáží alkohol, cigarety nebo jiné zboží podléhající zákazům či omezení (jako jsou třeba minerální oleje), šofér zavrtěl hlavou: nic takového prý neveze. Záhy však bylo zřejmé, že pravda je jiná. Jak přímo v autě, tak v jeho zavazadlovém prostoru se pod dekami nacházely krabice a pytle. Zaplněny byly kartony cigaret a tabákem. „Cigarety značky Marlboro Red a Marlboro Gold byly v krabičkách neoznačených kolkem. Na místě u řidiče byla pod koberečkem ukryta finanční hotovost ve více měnách, jejíž hodnota byla vyčíslena na 80 tisíc korun,“ upřesnila Matějková.

V podobných případech se nejen zahajuje trestní řízení (kdy v případě odsouzení může být ve hře až tříletý pobyt za mřížemi), ale také je zboží zajištěno. I přes to, že po uzavření případu bude pod celním dohledem zničeno a nikomu tak neposlouží, jsou dotyčnému předepsány k úhradě clo a daně v nezaplacené výši. Co se stane s nalezenými penězi, ukáže další vývoj případu – nejspíš však poslouží k částečné úhradě právě této pohledávky.

Ilustrační foto
Šestiletý chlapec vypadl z okna na sídlišti v Benešově