Dvojice nejprve po muži požadovala cigarety a peníze. Ty jim oslovený odmítl dát. Fiedler ho proto pobodal a následně podle soudu ho Matějkou společně okradli.

"O tom, že dvojice násilníků skončí za mřížemi, rozhodl Krajský soud v Praze už 26. července. Proti rozhodnutí se odsouzení tehdy odvolali. Vrchní soud v Praze v úterý zamítl odvolání obžalovaných jako nedůvodná a červencové rozhodnutí je tak pravomocné,“ sdělila Kladenskému deníku mluvčí Vrchního soudu v Praze Simona Heranová.

Ilustrační foto
Opilá seniorka si v Unhošti počínala, jako kdyby řídila buldozer

Osmadvacetiletý Tomáš Fiedler zasadil vloni v centru Kladna dvaceticentimetrovým nožem seniorovi dvě rány, z nichž jedna mířila na hrudník a druhá do ruky. Vše se stalo jen proto, že senior prý odmítl dát dvojici mužů cigarety a peníze. Podle obžaloby Fiedler společně se svým kumpánem Matějkou okradli po útoku muže o tři a půl tisíce korun. Napadený jedenašedesátiletý muž z Kladna loňské brutální přepadení přežil jen díky včasnému zásahu lékařů.

Podle Tomáše Fiedlera, který se záhy po útoku ke svému činu přiznal kladenským strážníkům, se napadenému údajně pomstil za nevyřízené účty z vězení, kde si společně před časem odpykávali jiný trest. V době prosincového útoku byl navíc Fiedler pod vlivem alkoholu a přístroj tehdy ukázal více jak tři promile v dechu. Od počátku soudních jednání Fiedler navíc tvrdí, že nešlo o loupež a poškozený si své okradení vymyslel.

Přestože se Fiedler snažil od léta o to, aby soud překvalifikoval napadení seniora jako těžké ublížení na zdraví nikoli pokus vraždy, soudce Martin Zelenka trval na svém, že poškozený byl napadený zezadu. Útok byl podle soudce cílený do míst, kde jsou životně důležité orgány.

Vít Matějka se od počátku soudních jednání od napadení muže distancoval s tím, že s jeho pobodáním nemá nic společného. To, že Vít Matějka není žádný svatoušek a do vězení jde oprávněně, potvrzuje i fakt, že několik měsíců před tímto případem přepadli společně s jiným výtečníkem v centru Kladna jedenaosmdesátiletou ženu, kterou připravili o kabelku, doklady, peníze i mobil.

Ilustrační foto
Muž se nevěnoval řízení. Výsledkem je karambol a auto na střeše