Okolnosti zakázky na Kladensku, která budí pozornost především tím, že zadavatelem byla příspěvková organizace Kanceláře prezidenta republiky Lesní správa Lány a jednou z hlavních postav její ředitel Miloš Balák, tedy spěje k projednání před Okresním soudem v Kladně.

Sám Balák manipulaci se zakázkou odmítá. Také vedoucí kanceláře prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář se vyjádřil, že ctí presumpci neviny; k odvolání Baláka se tedy aktuálně zjevně nechystá. Server Aktuálně.cz uvedl, že vedle Baláka figurují v roli obžalovaných ještě kladenská firma Energie – stavební a báňská, která na zakázce pracovala, a její manažer Libor Tkadlec.

Důl Darkov.
Situace na Dole Darkov: Karvinští Piráti píší ministryni, vyjádřilo se i město

K okolnostem případu žalobce Pražák dále ve středu poznamenal: „K zamýšlenému způsobení následku zásahem Policie ČR v konečném důsledku nedošlo.“

V souvislosti se zakázkou na Klíčavě (kde je mimochodem vodárenská nádrž významná pro zásobování širšího regionu pitnou vodou) zasahovala policie v roce 2017. Samotné práce na zpevňování břehů nádrže byly dokončeny před rokem; loni v červnu. Balák tehdy uspořádal poznávací cestu pro vybrané novináře, aby dílo představil. Trval na tom, že zakázka byla v pořádku. Mimo jiné zdůrazňoval, že na manipulacích s rozsahem prací i s jejich cenou, což je mu kladeno za vinu, se nepodílel – a rozhodnutí o jejich provedení padlo ještě před jeho příchodem na šéfovský post.

Pendleři zaplatí za test více, potřebují totiž potvrzení
Pendleři zaplatí za test více, potřebují totiž potvrzení