Než se však pustíte do výběru dveří, udělejte si jasno, co od nich očekáváte z hlediska jejich funkce. V koupelně budou muset například odolávat vlhkosti, v dětském pokoji zase tlumit hluk a snést i občasné nárazy. U prodejce vyžadujte přesnou informaci o jejich vnitřní struktuře a povrchové úpravě, právě zvuková izolace a odolnost jsou hlavní funkční parametry.

Venkovský dům stojící v Chráněné krajinné oblasti Český kras - interiér
Úsporný víkendový dům: Jak vypadá bydlení "na stáří" za rozumné peníze

Pokud jde o povrchovou úpravu, základem je dýha, lamino nebo lak. Rozhodně se nevyplatí šetřit na kvalitě vnitřní výplně. Nejvíce rozšířenou je dutinková dřevotříska, která splňuje základní zvukový útlum. V posledních letech se těší rostoucí oblibě i dveře z bezpečnostního vysoce tvrzeného skla.

Co se týče údržby v případě lakovaných nebo laminátových povrchů, většinou postačí je otřít hadříkem navlhčeným ve vlažné vodě s kapkou saponátu. Na dýhované nebo dřevěné povrchy se doporučuje používat pouze mýdlové čističe, a to jen v případě silného znečištění. 

Barevný soulad

Z hlediska designu patří k dlouhodobě nejprodávanějším bílé dveře. Perfektně totiž pasují do skandinávsky laděných interiérů, které mají Češi v oblibě. Mohou být lakované, stříkané, dýhované či laminované, v lesku či matu. Protipólem bílé je výrazná barevnost. I ve zdejších interiérech se už objevují sytě žluté nebo třeba modré dveře. Evergreenem je pak spolu s bílou dekor dřeva, v posledních sezonách vévodí hlavně světlejší odstíny.

No Architects - Byt, kam proniklo slunce
Rekonstrukce panelákového bytu: Chytrými nápady lze přivést světlo i vzduch

Spoustu variant nabízí členění pomocí zasklených výřezů a kazet, typu prosklení, ornamentů a dekorů, ornamentálních či mléčných skel. U celoskleněných dveří máte zase možnost pískování nebo gravírování podle individuálních požadavků. Jednou z nejpopulárnějších dekorací jsou pak tenké vodorovné kovové proužky, které dveře opticky dělí na několik částí. Díky tomu vypadají širší, než ve skutečnosti jsou.

Jejich barva by měla ladit zejména s podlahou. Určitý kontrast sice není na škodu, někdy je ovšem těžké trefit se například do stejného odstínu dřeva. V tom případě je vhodnější sladit je s barvou oken či nábytku nebo volit raději zcela neutrální odstín. I tady ale platí známé pravidlo, že světlejší tóny prostor zvětší a odlehčí, tmavší ho naopak zútulní. S barvou dveří souvisí i barva zárubní, pokud se pro ně rozhodnete. Ne vždy je nutné volit shodný odstín, i zde je prostor pro experimenty s různými kontrasty.

Hit dneška

Chcete-li se inspirovat aktuálními trendy, pořiďte si bezfalcové dveře. O co jde? Klasické dveře, jak je známe z většiny domácností, mají falc, který zapadá do zárubně, respektive obložky. Zárubně obložku překrývají, jsou tedy mírně vystouplé. Ve srovnání s tím jsou bezfalcové dveře v jedné rovině s obložkou, jejich hrana je rovná a obložka lícuje s dveřním křídlem. Závěsy jsou skryté v jeho hraně a v zárubni.

Ještě dál jdou dveře se skrytými zárubněmi. Ty jsou z velké části schované ve stěně, takže je obložka pohledově minimalizovaná. Nemají tak viditelnou nosnou konstrukci, což se s oblibou využívá, když dekor stěny pokračuje na dveře. Díky zárubni připravené na napojení překladu můžete dokonce vytvořit dveřní otvor na celou výšku místnosti.

Zpěvák Matěj Ruppert se svou rodinou žije už sedmnáct let na pražském Andělu nedaleko parku Portheimka
Jak bydlí zpěvák Matěj Ruppert: obří videotéka i jídelní stůl vyrobený od táty

Snaha o jejich maximální optické ukrytí je trendem dneška, proto se objevují dveře s pohledovou vrstvou například ze stěrky nebo z přírodní dýhy, které splývají s obkladem stěny. Velmi oblíbené jsou rovněž potisky přecházející ze stěny na dveře, vyrobené z tvrzeného bezpečnostního skla. I když vypadají křehce, mají asi pětkrát větší mechanickou odolnost v porovnání s běžným sklem.

Je libo posun?
Klasické dveře potěší příznivou cenou, přesto stále více lidí investuje do těch posuvných. Nezabírají místo při otevření a působí elegantně. Křídla lze zasouvat do kapsy ve stěně, ale krásně vypadá i jednoduchý posuv v kovové kolejnici. Jelikož však nemají po obvodu těsnění, hůře zvukově izolují. Proto je nutné s tímto faktorem počítat a umístit je tam, kde to nevadí. Příkladem mohou být šatny, ale také vstupy z chodby do obývacího pokoje či kuchyně. Méně vhodné jsou ložnice nebo dětské pokoje.