Od 1. července totiž začnou platit zbývající opatření novely energetického zákona. Ta by měla konečně lidi zbavit strachu z podvodníků, kteří je pod záminkou zprostředkování smlouvy na dodávky energií připravují o peníze. Zaměřují se obvykle na ty, kteří se nevyznají v byrokracii, často na seniory.

Novela zčásti začala platit již od ledna. Od Nového roku je tak zprostředkovatel při sjednávání smluv na energie povinen o své činnosti pravdivě informovat spotřebitele, provozovat ji poctivě a zohledňovat práva klientů. Smlouvu jde snáze vypovědět, zmocnění ke zprostředkování navíc zanikne nejpozději do 12 měsíců od jejího uzavření.

Šmejdi nejčastěji využívají důvěřivosti seniorů
Šmejdi řádí. Čtyři z pěti prodejců energií jsou podvodníci, zjistili inspektoři

Zprostředkovatel musí smlouvu s novým dodavatelem spotřebiteli písemně předat nejpozději do dvou týdnů. Zákazník ji však do 15 dnů od zahájení dodávky může vypovědět. A do 20 dnů před uplynutím sjednané doby smlouvy může také zabránit jejímu automatickému prodloužení.

Hlavní ustanovení nové legislativy ale začne platit až od července. Ke zprostředkovatelské činnosti k energetice bude nově potřeba získat oprávnění od Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Zprostředkovatel ho nedostane, pokud neprokáže odpovídající vzdělání, praxi v energetice a spolehlivost. Regulační úřad navíc na svém webu zveřejní seznam oficiálních zprostředkovatelů. Také bude nově namísto České obchodní inspekce řešit spory ohledně smluv o zprostředkování. A v případě nedodržení podmínek bude udělovat i pokuty.

Situace se zlepšila 

Ačkoliv nejdůležitější část opatření zákona teprve začne platit, spotřebitelé jsou podle odborníků lépe chráněni již nyní. „Situace se nepochybně zlepšila,“ uvedl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Pochybné praktiky energošmejdů podle něj omezuje již samotná možnost vypovědět okamžitě a bez sankce smlouvy se zprostředkovatelem energií. „Legislativa však situaci nevyřeší, dokud se o této možnosti nedozví zákazník,“ posteskl si Prouza. V tomto směru stále vidí rezervy.

Že lidé již od ledna nejsou proti energošmejdům bezbranní, potvrzuje i spotřebitelská organizace dTest. Pokud s nimi lidé ještě letos podepsali smlouvu, poradí jim s dalším postupem na své bezplatné telefonní lince. „Zavolejte nám také v případě, že se vám energošmejd ozval s tím, že chce uhradit jakousi smluvní pokutu,“ doporučuje ředitelka dTestu Eduarda Hekšová. Zpravidla již na to totiž nemají žádný nárok.

Šmejdi využívají k uzavírání nevýhodných smluv se zákazníky i telefonní hovory
Šmejdy covid nezastavil. Předváděčky nahradily nevýhodné smlouvy na energie

Přesto ani se začátkem prázdnin nebudou mít spotřebitelé vyhráno. Zprostředkovatelé si totiž mohou žádost o vydání příslušného oprávnění k ERÚ podat až do konce září. Proto se možná ještě ve třetím čtvrtletí budou lidé s obtěžováním ze strany podvodníků setkávat, varuje dTest.

Zdroj: DeníkZměny k lepšímu pro zákazníky už ale podle Prouzy nastaly. A to nejen díky lepší legislativě, ale hlavně vzhledem k celkové změně přístupu zákazníků k trhu s energiemi. Důvodem byl právě prudký nárůst cen, krach dodavatelů jako Bohemia Energy, i využití dosud nepříliš známého institutu dodavatele poslední instance. „Zákazníci pod vlivem těchto změn mění své postoje a jsou obecně opatrnější,“ vysvětlil Prouza. „A to naštěstí komplikuje situaci energošmejdům obecně,“ dodal. 

Jak nenaletět šmejdům

• zprostředkovatel, který zajistí smlouvu na dodání energie, musí být po 1. červenci registrován u ERÚ (seznam bude publikován na internetu)
• smlouvu můžete uzavřít rovnou s dodavatelem, zprostředkovatele tedy vůbec nepotřebujete
• smlouvu se zprostředkovatelem můžete už od 1. ledna vypovědět bez postihu
• po 1. červenci všechny tyto smlouvy (i starší) musí splňovat zákonné podmínky, jinak se automaticky stanou neplatnými
• spory ohledně zprostředkování energií bude řešit ERÚ
• přesný postup, jak ukončit smlouvu, najdete ZDE
• jak se bránit šmejdům prozradí také webová stránka www.smejdumzmar.cz
• poradí vám také bezplatná telefonická poradna dTestu na čísle 299 149 009

Zdroj: ERÚ, SOČR, dTest