Online reportáž

Tři z nově potvrzených případů na onemocnění COVID-19 jsou z Ústeckého kraje. Podle České televize je mezi nově nakaženými je dvanáctiletá dívka, muž, dvě ženy a roční dítě. Tři z nich se vrátili z Itálie a jedna z žen přiletěla z Bostonu. 

Co je koronavirus?Zdroj: Deník

Muž je hospitalizován v Praze. Dívka zůstane v domácí karanténě, ve které už je týden. Primář infekčního oddělení Pavel Dlouhý uvedl, že druhá nakažená, padesátiletá žena cestovala z Itálie ve stejném voze. Žena bude izolována v ústecké nemocnici.

Ani jeden z 19 pacientů nemá podle ministra Vojtěcha závažný průběh.

"Toto preventivní opatření je nezbytné, abychom se vyhnuli nekontrolovanému šíření koronaviru v České republice. Za chvíli budeme informovat hejtmany i primátora Prahy," uvedl Babiš.

„Nařizuje se praktickým lékařům, aby u osob s trvalým pobytem v ČR, kteří se od 7. března 2020 navrátí z pobytu na území Itálie do ČR, rozhodli o karanténě v délce 14 dnů,“ řekl Babiš. Sami turisté, kteří se vrátí, se přitom musí na praktické lékaře bez osobního kontaktu (např. po telefonu - pozn. red.) obrátit.

Svahy v italském Sestriere
Cestovní kanceláře: Babišova výzva k rušení cest Čechů do Itálie je nesmysl

Za porušení karantény hrozí podle premiéra pokuta tři miliony korun. Lékař bude oprávněn karanténu prodloužit, dodal Babiš. Současně vyzval zaměstnavatele, aby zaměstnancům vycházeli vstříc a domluvili se s nimi na práci z domova.

Zaměstnavatelé by se podle předsedy vlády měli k situaci postavit čelem a uznat zaměstnancům překážku v práci, dát jim plnou mzdu a umožnit jim pracovat z domu, pokud je to možné.

"Samozřejmě budeme řešit ekonomické dopady, ale teď je maximální priorita zdraví našich občanů a zamezení šíření koronaviru," uvedl.

Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly jsou v Evropě čtyři země, kde se nákaza šíří nekontrolovaně, a to Německo, Španělsko, Francie a především Itálie, kde je v současné době asi 16 500 Čechů.

Zleva předseda vlády Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) vystoupili na briefingu při své návštěvě Fakultní nemocnice v Motole 27. února 2020 v Praze
Řídit stát jako kabaret. Manžel ženy nakažené koronavirem má zlost na ministra

Stát dosud doporučoval českým občanům necestovat do čtyř italských regionů, dokud se nevyřeší tamní situace s rozšířením koronaviru. Jde o regiony Lombardie, Veneto (Benátsko), Emilia Romagna a Piemont. Podle čtvrtečních údajů se v Itálii prokázala nákaza u 3858 lidí, zemřelo jich 148.

Babiš uvedl, že impulsem pro aktuální rozhodnutí je situace v Itálii. "Tam je za jeden den 41 mrtvých. Nemá to nic společného s tím, jaká je situace u nás, my se snažíme zabránit šíření toho viru, v některých zemích už to zkrátka nedají," uvedl. Podle Babiše ne všichni občané jsou z hlediska karantény odpovědní a je nutné situaci řešit tímto způsobem.

Speciální stanice infekčního oddělení ústecké nemocnice pro lidi s podezřením na koronavirus
Byl potvrzen první případ, kdy se člověk nakazil koronavirem na území Česka

„Dva ze tří nově odhalených případů nemoci COVID-19 v Česku se vztahují k cestování do Itálie," řekla hlavní hygienička Eva Gottvaldová. 

Do čtvrtka bylo prokázáno 12 případů, u jednoho dalšího vyšel pozitivně test v soukromé laboratoři a čekalo se na jeho potvrzení z Národní referenční laboratoře Státního zdravotního ústavu. Z 12 nakažených do čtvrtka byli tři cizinci a lidé z Prahy a Ústeckého kraje.

V domácí karanténě kvůli koronaviru bylo k dnešku 1011 lidí, nejvíc v Praze (341). Do domácí karantény hygienici dosud posílali hlavně osoby, které byly v kontaktu s dříve potvrzenými pozitivními případy. Preventivně nařizovali izolaci také lidem, kteří měli chřipkové příznaky a pohybovali se v severoitalských regionech Veneto (Benátsko), Lombardie, Emilia-Romagna a Piemont. Od víkendu se dá očekávat, že počty osob v karanténě skokově vzrostou.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník