Přestupním uzlem hromadné dopravy na plzeňské Americké třídě prošly ve středu ráno desítky lidí. S rouškou i bez ní. K těm prvním patřila i Božena Benešová. „Bojím se o zdraví své a taky blízkých. Manžel má silnou cukrovku a mám strach, abych ho nenakazila,“ svěřila se.

Roušky v době koronaviru - Ilustrační foto
PŘEHLEDNĚ: Platí nová a tvrdší opatření. Podívejte se, co vše vláda schválila

Úplně jinak se na věc dívá šestašedesátiletý Zdeněk Brožek, který ve čtvrtek dopoledne seděl na lavičce v Náchodě se dvěma dalšími lidmi. Žádný z nich zakryté dýchací cesty neměl. „Bratranec umřel ve třiatřiceti letech na leukemii, takže já se nějakého covidu nebojím,“ prohlásil.

Reportéři Deníku pozorovali v uplynulých dvou dnech desítky míst v Česku, aby zjistili, jak ukáznění jsou tam lidé při nošení roušek či respirátorů. Vládní opatření proti šíření nemoci covid-19 ochranu dýchacích cest přikazuje třeba právě na zastávkách hromadné dopravy.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula.
Prymula v noci vyšel z restaurace na Vyšehradě. Děkan kapituly o schůzce nevěděl

Jak nosíme rouškyZdroj: DeníkV Ústí nad Labem čekalo ve stanici Divadlo na autobus či trolejbus za půl hodiny redakčního testu 27 cestujících, z toho 10 s nezakrytými ústy a nosem. Jinde ve městě byli lidé mnohem ukázněnější.

Na lidi bez ochrany dýchacích cest reportéři častěji než na jiných místech v Česku naráželi také v Hradci Králové či Teplicích. „Jsme rádi, že vůbec do obchodu můžeme. Přece si to nebudeme kazit tím, že bychom něco porušovali,“ konstatovala při průzkumu zákaznice jednoho z hradeckých supermarketů, která se představila jako Věra. Patřila k těm, kteří roušku na obličeji měli.

Šest procent lidí bez roušky

Premianty testu se stali lidé ve Strakonicích, Mladé Boleslavi či Opavě. Zakrytá ústa a nos tam měli všichni.

Z údajů sesbíraných z desítek míst v zemi plyne, že roušky či respirátory si na místech, kde to přikazují nařízení vlády, nenasazuje zhruba šest procent lidí.

Epidemiolog Roman Prymula.
Prymula odstoupit nechce, nic prý neporušil. Faltýnek rezignoval na funkci v ANO

Policie denně eviduje stovky lidí, kteří opatření proti šíření koronaviru poruší. „Hrozí jim pokuta až 10 tisíc korun, ale závisí vždy na konkrétní policistovi, jak situaci vyhodnotí,“ uvedl Ondřej Moravčík z policejního prezidia.