„Zatím je záchyt asi 11 procent z testovaných, což není málo. Nemůžeme vyloučit, že ještě nějaký počet nakažených tam bude," řekl ministr k situaci v OKD. Podle něho jde o dobrou zprávu, protože nakažené se daří odhalovat, testují se i jejich příbuzní.

Firma OKD podle něj žádná speciální doporučení, jak do budoucna zabránit šíření nákazy, nedostala. "Probíhá to stejně jako ve všech podobných případech. Dochází tam k ohniskové dezinfekci, jsou přijímána režimová opatření v šatnách a podobně," uvedl.

Zprava premiér Andrej Babiš (ANO), náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO)
Odchod Prymuly? Ministr Vojtěch předpokládá, že k němu dojde na konci května

Podle ministra je teď země ve fázi lokálních ohnisek. "Pokud by se objevovala, mohou místní krajské hygienické stanice nařídit opatření v daném regionu. Když nemáme plošný problém, nejsou třeba plošná opatření," dodal. V Praze se objevuje komunitní šíření, ale ne masové. Objevila se i ohniska, například několik nakažených dělníků na ubytovně nebo nakažené děti ve školce v Suchdole.

Problémem by podle ministra byly stovky nových případů v ČR. Epidemiologové po uvolňování opatření z 11. května očekávali, že denní nárůst nových případů může vzrůst nad sto.

Odběry na testy na koronavirus
Maďar: Nárůst počtu případů? Nic významného, jde hlavně o jedno ohnisko

Celkem se od začátku epidemie v Česku nakazilo k dnešnímu ránu 8594 lidí. Nejvíce potvrzených případů je v Praze, a to 1983. Více než 1000 nakažených hlásí rovněž Moravskoslezský a Středočeský kraj. V hlavním městě je i největší podíl případů nákazy na počet obyvatel. Na 100.000 obyvatel Prahy připadá více než 152 nakažených.

ANKETA DENÍKU: ČEŠI V POHYBU
Češi v pohybu.Zdroj: DeníkKvůli mezinárodní situaci letošní prázdniny strávíme převážně v Česku. Deník se rozhodl zjistit, jak chcete letošní dovolenou strávit právě vy a vaši blízcí. Do speciální ankety se zapojily již stovky čtenářů. Zúčastněte se také a pomozte nám zjistit, jak bude léto v Česku vypadat. Stačí do 20. května 2020 vyplnit anonymní formulář, který najdete na adrese www.cesivpohybu.cz.