Moje potíže začaly dva až tři roky před samotnou transplantací. Byl jsem zavodněný, srdce nemělo žádný výkon, takže orgány špatně fungovaly, nemohl jsem spát, dusil jsem se, spával jsem vsedě. Moc jsem nesportoval, ale zase jsem rád chodil na procházky nebo jezdil na kole.

Takhle vypadá transplantace srdce. První provedli v pražském IKEM poprvé na konci ledna 1984.
Pacient žije 35 let s novým srdcem. IKEM slaví výročí světovým unikátem

Poslední rok jsem už byl v invalidním důchodu. Tehdy mě jihlavský kardiolog poslal na vyšetření do pražského IKEM a já se poprvé doslechl o transplantaci. Mluvil jsem tam s jedním mužem, který ji podstoupil, ale to jsem netušil, že mě brzy čeká taky.

Moje srdce už selhávalo, když jsem se dostal na seznam čekatelů a po necelých třech měsících, v říjnu 1984, jsem přišel na řadu. Bylo mi 48 let a původně mi řekli, že mám jen několik měsíců, než moje srdce vypoví službu.

- Ke konci ledna 2019 bylo 86 čekatelů na transplantaci srdce.
- Průměrná doba čekání byla v loňském roce 268 dní.
- V roce 2018 bylo v Česku povedeno 74 transplantací srdce.
- Rok po transplantaci srdce přežívá 80 procent pacientů, deset let pak 50 procent nemocných.


Operace trvala asi pět hodin, a když jsem se vzbudil, cítil jsem tlak na hrudi. Sestřička mě na JIP budila tím, že mi klepala na sklo telefonem, aby mi vyřídila pozdravy od manželky a syna. Po týdnu mě přesunuli zpět na kardiologii.

Rád vzpomínám na chvíle po operaci, kdy jsem cítil, že se vracím do života. Měl jsem obrovskou chuť žít. Zpočátku jsem musel držet jaterní dietu, protože játra postihlo nedokrvení. Měl jsem netučnou dietu, po čase jsem mohl jíst téměř vše. Necelý rok po transplantaci jsem se vrátil i na obchodní akademii, kde jsem ještě dalších dvacet let učil na zkrácený úvazek.

Operace srdce - Ilustrační foto
Život jako dar. V Česku se uskuteční desítky transplantací srdce ročně

Říká se, že život je dar, a já si stále uvědomuji, jak obrovský dar jsem dostal. Zároveň jsem dlužníkem neznámé dárkyně, jejíž srdce mi umožňuje žít. Oklikou jsem se později dozvěděl, že mám srdce mladé ženy. Narozeniny slavím dvakrát, v lednu ty své a v říjnu druhé, které beru především duchovně.

Jsem rád, že mi nové srdce umožnilo 35 let života navíc. Na jaře mi bude 83 let, prožívám podzim života se všemi výhodami a nevýhodami. Ale každý den usínám a doufám, že se další den probudím. Ačkoli jsem v relativně zdravý, se srdcem jsem ještě nějaké komplikace měl. Zprvu běželo moc rychle, tak mi ho zpomalili, jelikož bylo ale zase moc pomalé, přidali mi kardiostimulátor, který udržuje správnou rychlost. Taky stále beru imunosupresiva na potlačení imunity, aby tělo neodmítlo transplantované srdce.

Ilustrační foto.
Žena s transplantovanou dělohou porodila dítě. Jde o první případ na světě

Byla to mimořádná událost nejen pro mě, ale i pro rodinu, kterou to poznamenalo, ovšem celou dobu mi pomáhali, a musím říct, že jsem v životě dostal víc, než jsem mohl dát.

Názor lékaře: prof. MUDr. Jan Pirk (přednosta Kardiocentra IKEM)
„Pan Rudolf je pravděpodobně nejdéle žijícím pacientem s transplantovaným srdcem na světě. Nové srdce dostal na podzim v roce 1984 a od té doby u něj nebyla nutná ani retransplantace, což je naprostý světový unikát. Pacienti po transplantaci musejí pravidelně brát léky-imunosupresiva, které občas mají vedlejší nežádoucí účinky a mnohdy komplikují následnou péči. Ale on je stále ve výborné kondici a je skvělým motivátorem pacientů na čekací listině na transplantaci.“

Tipy pro zdravé srdce

Většina z nás ví, jak zdravě bychom měli jíst a že bychom se měli pravidelně hýbat, aby bylo naše srdce spokojené. Víte, co všechno dodržovat, pokud ve vaší hrudi bije transplantované srdce?

Informace o transplantaci srdce
- Jde o chirurgickou metodu pro nemocné, kterým fatálně selhává srdce a už není jiná možnost.
- Mezi nejčastější důvody transplantací srdce patří ischemická choroba srdeční a onemocnění srdečního svalu, tzv. dilatační kardiomyopatie. Tyto nemoci zapříčiňuje nadměrná konzumace alkoholu, vysoký krevní tlak, kouření, infekce či dědičná náchylnost.
- „Dárcem“ srdce je člověk, který zemře za okolností, které jsou pro přenos orgánu příznivé, při zachovaném krevním oběhu po smrti mozku.
- První úspěšná transplantace srdce v Československu byla provedena 31. 1. 1984 v pražském IKEM.
- První transplantace srdce u dítěte proběhla v roce 1993.
- V současné době se dá v Česku hovořit o transplantaci srdce jako o rutinním výkonu.

Pohyb: Po příjezdu domů můžete vykonávat běžné práce, jako je mytí a úklid nádobí nebo vaření. Určitě nedělejte pohyby příliš zatěžující hrudník a ramena, například sekání trávy, štípání dříví nebo odklízení sněhu. Výborným tréninkem je chůze, která působí velmi pozitivně na krevní oběh. Zpočátku volte kratší vycházky rovnějším terénem několikrát denně a postupně je prodlužujte.

Stravování: Strava by měla být bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné pečivo, nízkotučné mléko a mléčné výrobky, libové maso, ryby a drůbež. Zakázané jsou grapefruity, pomelo, a třezalka. Samozřejmě se nedoporučují alkoholické nápoje, jíst byste neměli ani plísňové sýry.

Péče o dutinu ústní: Péče o dutinu ústní by měla být velmi pečlivá. Doporučuje se používat měkký zubní kartáček, čistit si zuby hned po jídle a vyplachovat si ústa antiseptickou ústní vodou.

Sledování tělesné teploty: Zkontrolujte si teplotu vždy, když budete mít pocit horečky. Může jít o první známku infekce nebo rejekce (odmítnutí orgánu).

Pobyt na slunci: Pacienti po transplantacích mají zvýšené riziko kožních nádorů, protože jejich imunitní systém je slabší.

Kouření: Transplantované srdce je mimořádně náchylné k poškození kouřením.

Ilustrační foto.
Brožura i web. IKEM chce lépe informovat pozůstalé o dárcovství orgánů