On-line reportáž ke koronaviru najdete ZDE

Japonsko dosud zaznamenalo 1314 případů infekce a 45 mrtvých, přičemž novým epicentrem epidemie v zemi se po severním ostrově Hokkaidó stává její hlavní město Tokio, které už hlásí přes 250 případů. Do těchto statistik není započítáno 712 případů infekce a deset úmrtí z výletní lodi Diamond Princess, která minulý měsíc kotvila v karanténě nedaleko Tokia.

Japonský ministr zdravotnictví Kacunobu Kató dnes varoval před vysokým rizikem nekontrolovatelného šíření viru. "Řekl jsem premiéru (Šinzó) Abemu, že existuje vysoké riziko divokého šíření koronaviru," řekl Kató po setkání s premiérem a ministrem hospodářství Jasutošim Nišimurou.

Abe Nišimuru pověřil urychleným zřízením vládní pracovní skupiny, která má na situaci reagovat. Nišimura však zdůraznil, že vláda se v tuto chvíli nechystá vyhlásit stav nouze.

Koronavirus v Itálii - Ilustrační foto
Sicílii sevřel kvůli pendlerům strach. Nepouští domů ani vlastní

Guvernérka Tokia Juriko Koikeová už ve středu večer varovala před explozivním nárůstem počtu infikovaných a vyzvala obyvatele, aby až do 12. dubna vycházeli z domova jen v nejnutnějších případech.

Podle Koikeové je situace v metropoli vážná. V Tokiu se měla letos konat letní olympiáda, v úterý se ale Abe dohodl s prezidentem Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomasem Bachem na přeložení her na příští rok.

Počet nových případů roste i v dalších asijských zemích, i když zatím ne tak prudce jako v některých evropských státech nebo jako před časem v Číně, odkud nynější pandemie vzešla.

Thajsko hlásí 111 nových případů koronavirové infekce; dohromady už 1045. V zemi, kde nemoci COVID-19 způsobované koronavirem podlehli nejméně čtyři lidé, úřady zřídily kontrolní stanoviště na hlavních silnicích spojujících provincie a provádějí testování. Do země už nesmějí vstupovat cizinci bez trvalého pobytu.

Indie, druhá nejlidnatější země světa, zatím hlásí 649 případů nákazy a 13 mrtvých. Tři z nich zemřeli v noci na dnešek. V zemi dnes druhým dnem platí třítýdenní omezení vycházení. Lidé mohou vycházet z domovů jen v nutných případech, například na nákup potravin a jiných nezbytností.

Koronavirus neušetřil ani život ve Vatikánu. Na snímku náměstí Svatého Petra.
Města bez života. Podívejte se, co koronavirus udělal s ulicemi u nás i ve světě

Podle agentury Reuters ulice indických měst ztichly a před malými obchody v Dillí nebo Bombaji se tvoří fronty lidí, kteří nosí roušky a někdy i rukavice. Počáteční problémy se zásobováním byly částečně odstraněny, ale stále váznou dodávky například balené vody.

I v Indii jsou počty nakažených stále poměrně nízké ve srovnání s Čínou, Itálií nebo Španělskem, ale zdravotní experti varovali, že země čelí hrozbě přílivové vlny infekcí, pokud nepodnikne rázná opatření.

Čína hlásí nárůst nových případů nákazy koronavirem

Pevninská Čína hlásí nárůst nových potvrzených případů nákazy koronavirem, za středu jich bylo 67 oproti úterním 47. Všechny se týkají lidí, kteří do země přijeli ze zahraničí. Dnes o tom informuje nagentura Reuters s odvoláním na národní zdravotní komisi. Z nejlidnatější země světa se koronavirus začátkem letošního roku rozšířil do ostatních částí planety.

Pevninská Čína nezahrnuje Hongkong a Macao. Celkem se v ní koronavirem, který způsobuje nemoc COVID-19, nakazilo do dnešního dne 81.285 lidí a 3287 jich zemřelo. To je o šest více než o den dříve.

Jak si poradily s nákazou koronaviru ve světě?
Svět versus pandemie. Kterým státům se dařilo ochránit lidi. A jak?

Nákaze už více lidí než v Číně podlehlo v Itálii a Španělsku, kde je nyní situace nejhorší. Nakažených i obětí ale rychlým tempem přibývá i ve Spojených státech.

Jižní Korea dnes ohlásila 104 dalších nakažených a jejich celkový počet se vyšplhal na 9241. Smrtelných obětí přibylo pět na celkových 131.

Írán má přes 29 tisíc případů koronaviru a 2234 mrtvých

V Íránu za den přibylo přes 2300 případů nákazy koronavirem a počet úmrtí se zvýšil o 157. Země má podle dnešních údajů ministerstva zdravotnictví přes 29 tisíc nakažených a více než 2200 mrtvých. Počínaje dneškem Írán zavádí zákaz cestovat mezi městy.

Podle nových údajů se za minulých 24 hodin zvýšil počet nakažených na 29.406. Ve středu jich Írán hlásil něco přes 27.000. Tento údaj vzrostl o 2389 případů a znamená, že v Íránu stále přibývá nových pacientů. Ve středu činil nárůst 2200 lidí. Vzestupný trend má i údaj o mrtvých - celkově je jich 2234, dnes jich přibylo 157, zatímco středeční nárůst činil 143. V úterý měl Írán 122 nových obětí.

Karanténa. Ilustrační foto.
Kde je nejvíc lidí v karanténě. Proklikejte si data z e-neschopenek

Na Írán připadá naprostá většina nakažených v oblasti Blízkého východu. Protože občané nerespektovali doporučení úřadů, rozhodl se Teherán omezení zpřísnit. Ode dneška má platit zákaz cest mezi jednotlivými městy. Vládní mluvčí varoval, že pokud Íránci nebudou doporučení dodržovat, hrozí další vlna nákazy.

Mnozí Íránci se odmítli vzdát svých plánů odcestovat za rodinami v období oslav perského Nového roku, který byl letos 20. března. "Ti, kdo o svátcích cestovali, by se měli okamžitě vrátit domů a na zpáteční cestě se nikde nezastavovat," řekl dnes v televizi Hosejn Zolfaghárí z národního střediska pro řešení situace kolem koronaviru. Oznámil také, že se prodlužuje uzávěra škol a zákaz shromažďování. Za porušení lidem hrozí právní postih.

Prezident Hasan Rúhání prohlásil, že šíření viru se podaří do dvou týdnů zastavit. Hodlá dnes poslat duchovnímu vůdci ajatolláhovi Alímu Chameneímu dopis se žádostí o uvolnění miliardy dolarů (25 miliard korun) z mimořádného fondu. "Tyto peníze jsou určeny na pomoc lidem s nízkými příjmy a našemu zdravotnictví," sdělil Rúhání.

Saúdská Arábie dnes ohlásila, že propustila z věznic 250 cizinců, kteří byli zadrženi kvůli porušení imigračních zákonů. Mohou být repatriováni. Saúdská Arábie, která má 900 případů nákazy koronavirem a dvě úmrtí, tak chce bránit šíření koronaviru ve svých věznicích.

Španělští vojáci dezinfikují prostory terminálu letiště v Barceloně 19. března 2020
V Německu se nakazilo přes 36 tisíc lidí. Itálie hlásí přes osm tisíc obětí

Irácké úřady dnes ohlásily prodloužení zákazu vycházení o další dva týdny. V zemi je 29 úmrtí a 350 potvrzených případů nákazy. Zavřené zůstávají školy i letiště. Podle agentury AFP není údaj o nakažených reálný, protože v Iráku, který má 40 milionů obyvatel, bylo provedeno jenom 2000 testů. Obavy panují kvůli šíitským věřícím, kteří se chystají 8. dubna na další pouť. Minulý týden zákaz vycházení, který platí už deset dní, porušilo několik tisíc věřících. Nejvyšší šíitské autority sice zakázaly účast na společných modlitbách, ale vlivný šíitský duchovní Muktada Sadr své příznivce vyzval, aby se náboženských poutí ani společných modliteb nevzdávali. Nyní názor změnil a vyzval stoupence, aby raději zůstali doma.

V Libanonu platí stav nouze od 15. března a země dnes prodloužila do 12. dubna doporučení, aby lidé zůstali doma. Zavřeny zůstanou veřejné instituce a většina soukromých pracovišť stejně jako bejrútské letiště. Šestimilionový Libanon má 333 potvrzených případů nákazy a šest mrtvých.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník