Úřady ve čtvrtek zakázaly všem lidem opustit palubu lodi. Žena, které byla na lodi poskytnuta lékařská péče, cestuje s manželem a byla v izolaci. Manžel horečku nemá, informoval server Focus. Výsledky testů na koronavirus ve čtvrtek navečer následně prokázaly, že žena virus nemá.

Podle italských médií manželský pár dorazil 25. ledna na letiště do Milána. Na zaoceánskou loď nastoupil v přístavu Savona v Ligurii.

Vládní pracovníci měří teplotu cestujícím na vlakovém nádraží v čínském městě Fu-jang na snímku z 29. ledna 2020
Koronavirus drtí Čínu, mrtvých přibývá. Rusko kvůli epidemii uzavřelo hranici

Předtím, než loď zakotvila v Civitavecchia, plula po západním Středomoří. Cestující tak navštívili Marseille, Barcelonu a Palmu de Mallorca.

Odtud pak turisté zamíří do italské metropole Říma. Itálie je u Číňanů oblíbenou turistickou destinací. 

Zaoceánská výletní loď Costa Smeralda měří 337 metrů a pojme 5224 pasažérů a 1646 členů posádky. K dispozici mají cestující 20 podlaží a 2612 kajut.

Koronavirus, který se na začátku roku objevil v čínském Wu-chanu, odkud se také rozšířil dále do světa, má na svědomí už životy 170 lidí a u dalších více než sedmi tisíc byl v Číně potvrzen. Výskyt zákeřného viru, který má příznaky podobné chřipce pak hlásí i Rakousko, Kanada či USA. V České republice bylo do dnešního rána testováno 28 lidí, kteří vykazovali příznaky a vrátili se z Asie. Žádné podezření se však nepotvrdilo. Jedna osoba v Praze se nyní testuje.

Opatření proti koronaviru

Země proti viru přijímají opatření. Rusko například uzavře svou hranici na Dálném východě. Česko se ve čtvrtek rozhodlo pozastavit vydávání víz čínským občanům. Informoval tom ministr zahraničí Tomáš Petříček. 

„Vízová centra v Číně jsou v tuto chvíli až do odvolání zavřena. K tomuto kroku jsme přistoupili, abychom zabránili dalšímu šíření koronaviru,“ řekl ministr. Vízová centra podle něj budou zavřena minimálně do 16. února, potom se rozhodne podle situace. Ambasáda a konzuláty prý sice mohou přijímat žádosti přímo, ale jen ve výjimečných a odůvodněných případech.

Čína bojuje s novým smrtícím virem vyvolávajícím pneumonii
Zákaz vstupu. Česko kvůli koronaviru pozastavilo vydávání víz čínským občanům

Dnes se má také sejít krizový štáb WHO, který má rozhodnout, zda vyhlásí globální stav nouze. Nový koronavirus však prý podle expertů nejspíše není tak smrtící jako SARS, který se rozšířil v roce 2002 v Asii. Tehdy zemřelo kolem 800 lidí z osmi tisíc nakažených.