Online reportáž

Soul kritizuje Japonsko za to, že kvůli šíření koronaviru nařídilo povinné dva týdny karantény pro všechny návštěvníky z Jižní Koreje. Jihokorejská vláda varuje před odvetnými opatřeními, pokud Tokio toto restriktivní opatření nezruší, informuje agentura AP.

Prázdné regály v jindřichohradeckém supermarketu Albert.
Prázdné hotely a regály, karanténa. Co způsobil koronavirus na jihu Čech?

V Jižní Koreji v posledních dnech přibývá případů rychleji než v Číně, odkud se virus začal původně šířit. Naprostá většina nakažených je z města Tegu a okolí. Jihokorejský prezident Mun Če-in vyhlásil rychle se šířící nákaze válku.

Co je koronavirus?Zdroj: DeníkSoul dnes ostře protestoval proti opatřením, která ohlásil japonský premiér Šinzó Abe. Ti, kdo přicestují do Japonska z Jižní Koreje ale i Číny, musí podstoupit dvoutýdenní karanténu. Od soboty pak lidé z těch oblastí Jižní Koreje, které jsou obzvlášť sužované nákazou, do Japonska vůbec nemohou. Soul tento krok považuje za "nepřiměřený a politováníhodný".

"Japonská vláda ve skutečnosti vyhlásila zákaz vstupu pro všechny naše lidi," řekl dnes jihokorejský premiér Čong Sje-kjon.

Agentura AP uvedla, že rozhodnutí vlády v Tokiu ohledně karantény by mohlo vnést další napětí do vztahů mezi oběma zeměmi. Ty spolu vedou spory kvůli obchodním záležitostem, válečným dějinám i vojenským otázkám.

Jihokorejská ministryně zahraničí Kang Kjong-wha si na protest předvolala japonského velvyslance v Soulu a řekla mu, že krok Tokia "není přátelský" a je "nespravedlivý a nevědecký". Jihokorejské ministerstvo zahraničí také podle AP v textové zprávě rozeslané novinářům naznačilo, že by japonské omezení vstupu mohlo být politicky motivované.

Speciální stanice infekčního oddělení ústecké nemocnice pro lidi s podezřením na koronavirus
Byl potvrzen první případ, kdy se člověk nakazil koronavirem na území Česka

Soul nyní zváží "všechna možná" protiopatření, uvedlo ministerstvo. Mohl by Japonsko označit za rizikovou oblast kvůli výskytu infekčních nemocí nebo zavést vlastní omezení pro lidi přijíždějící z Japonska. Jižní Korea zatím žádné odvetné kroky proti více než 90 zemím, které zakázaly nebo omezily vstup pro její občany, nepodnikla.

Pevninská Čína ve čtvrtek zaznamenala 143 případů nákazy novým typem koronaviru a 30 úmrtí nakažených s dosavadní bilancí 80 552 případů infekce a 3042 obětí. Dnes to oznámily čínské zdravotnické úřady, napsala agentura Reuters.

V pevninské Číně, do které se nepočítá autonomní Hongkong a Macao, tak ve čtvrtek počet nově nakažených vzrostl nevýrazně více než za středu, kdy bylo ohlášeno 139 případů. Naopak počet obětí byl ve čtvrtek ve srovnání se středečními 31 nižší.

Nemocný senior - Ilustrační foto
Koronavirus? Chraňte před nemocí hlavně seniory, žádají odborníci

Devětadvacet úmrtí zaznamenaných ve čtvrtek připadá na provincii Chu-pej, která je považována za ohnisko nákazy. Chu-pej za čtvrtek vykázala 126 nových případů nákazy. Celkem zde nemoci COVID-19 dosud podlehlo 2931 lidí.

Nizozemsko hlásí první úmrtí 

V nemocnici v nizozemském Rotterdamu zemřel 86letý muž nakažený novým typem koronaviru. Jeho úmrtí je pro Nizozemsko prvním v souvislosti s globální epidemií nemoci COVID-19 způsobované čínským virem, informovaly dnes světové zpravodajské agentury. V zemi ve čtvrtek prudce narostl počet potvrzených případů nákazy koronavirem.

Nový druh koronaviru nese označení SARS-CoV-2 a způsobuje chorobu COVID-19.
Nakažený koronavirem je i lékař z Prahy. Po návratu z Itálie dva dny ordinoval

"Muž ve věku 86 let, který se v nemocnici Ikazia v Rotterdamu léčil s COVID-19, dnes zemřel," citovala agentura AFP z prohlášení Nizozemského ústavu pro veřejné zdraví a životní prostředí (RIVM). Ten také sdělil, že není jasné, od koho se daný pacient nakazil.

Nizozemsko ve čtvrtek ohlásilo desítky nových případů infekce koronavirem, čímž se celkový počet více než zdvojnásobil na 82. Prvního nakaženého zde úřady zaznamenaly 27. února, píše agentura Reuters.

Slovensko jako poslední země ve střední Evropě potvrdilo první případ nákazy novým typem koronaviru. Premiér Peter Pellegrini dnes novinářům řekl, že jde o dvaapadesátiletého pacienta, který je nyní v jedné z bratislavských nemocnic. Zmíněný muž nebyl v uplynulých dnech v žádné ze zemí, kde se nákaza vyskytla. V Itálii ale po několik dní pobýval jeho syn.

"Navzdory tomu, že syn nevykazuje žádné známky onemocnění, je zdravý, mohlo dojít k přenosu na otce jeho prostřednictvím," připustil Pellegrini. Dodal, že zmíněný pacient byl po zhoršení zdravotního stavu převezen z domova do nemocnice. Jeho zdravotní stav se po hospitalizaci zlepšil.

Greta Thunbergová
Europarlament a koronavirus aneb Když Greta může a jiní ne

Odpoledne podle Pellegriniho zasedne krizový štáb, který bude rozhodovat o dalším postupu a případných ochranných opatřeních. Úřady zjišťují, s kým byl pacient v uplynulé době v kontaktu. Pellegrini vybídl obyvatele země, aby kvůli potvrzení prvního případu nákazy na Slovensku nepodléhali panice. Není také podle něj důvod k nákupu velkého množství potravin.

Austrálie uzavřela školu v Sydney

Austrálie dnes zavřela kvůli šíření nového typu koronaviru první školu, napsala agentura Reuters. Virem se nakazil 16letý žák chlapecké střední školy v největším městě země Sydney. Austrálie dosud informovala o 60 infikovaných a nemoci COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, zde podlehli dva senioři.

Většina z infikovaných Australanů se nakazila v zahraničí, ale koronavirus už se začíná šířit i mezi lidmi lidmi v zemi. To je podle australského ministra zdravotnictví Brada Hazzarda i případ zmíněného náctiletého studenta školy Epping Boys High School na severu Sydney.

Úřady nařídili školu uzavřít nejméně na den. Bezmála 1200 žáků a zaměstnanců má zůstat od pátku do neděle v domácí izolaci. O dalším průběhu je bude škola informovat během víkendu.

Australská centrální banka v úterý snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na rekordní minimum 0,5 procenta, čímž chce utlumit ekonomický dopad nákazy. Podobně má i vláda brzy oznámit stimulační balíček.

Koronaviru v Íránu podlehlo 124 lidí

Koronaviru v Íránu v uplynulých 24 hodinách podlehlo dalších 17 lidí a bilance obětí tak vystoupala na 124. Za stejnou dobu bylo zároveň evidováno více než 1000 nových případů nákazy. Celkový počet nakažených v zemi tak vzrostl na 4747. Oznámil to dnes mluvčí íránského ministerstva zdravotnictví Kijánúš Džahánpúr.

"Potvrdilo se 1234 nových případů nákazy, což je za uplynulé dny rekord," uvedl v televizním projevu Džahánpúr, podle něhož se koronavirus nyní objevil už ve všech íránských provinciích. Íránské úřady zároveň oznámily, že mohou hrubou silou omezovat cestování mezi městy. Ve čtvrtek uvedly, že k omezení cest mezi velkými městy s cílem zastavit šíření nákazy mají nově posloužit zřizovaná kontrolní stanoviště.

Svahy v italském Sestriere
Cestovní kanceláře: Babišova výzva k rušení cest Čechů do Itálie je nesmysl

Dnes byly ve velkých městech v Íránu zrušeny páteční modlitby. Stejná opatření platí také v Karbale v sousedním Iráku. Ve Spojených arabských emirátech byly modlitby omezeny na dva verše koránu, aby trvaly maximálně deset minut.

Na celém Blízkém východě bylo zaznamenáno 4990 případů nákazy koronavirem, který způsobuje nemoc COVID-19. Írán má spolu s Itálii nejvyšší počet úmrtí na koronavirus mimo Čínu.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník