Nepokoje v Rotterdamu, kde policie v obavě o vlastní bezpečnost začala střílet do davu a zasáhla tři lidi, označil starosta města Ahmed Aboutaleb za "orgie násilí". Demonstranti v centru města zapalovali ohně a házeli na policisty kamení a dělobuchy. Bezpečnostním složkám se podařilo obnovit pořádek až v noci na sobotu, i s použitím vodního děla, zatčeno bylo pět desítek lidí.

Obyvatelé italské Lombardie vychází do ulic výhradně s ochrannými rouškami.
Itálie zvládá covid lépe než Česko: Sedm účinných léků, které zemi pomáhají

Kvůli násilnostem v Rotterdamu organizátoři zrušili plánovanou sobotní demonstraci v Amsterodamu. I přesto se nakonec sešlo několik stovek lidí, jejich protest byl klidný.

Demonstrace v Haagu: 

Zdroj: Youtube

V noci na dnešek ale nizozemská policie zatkla 28 lidí na několika dalších demonstracích proti koronavirovým restrikcím. Situace byla nejvypjatější v Haagu, kde utrpělo zranění pět policistů, jeden z nich vážná. Bezpečnostní složky zasahovaly také proti menším shromážděním ve městě Urk a ve dvou městech v jižní provincii Limburg.

Čtyřicet tisíc demonstrantů ve Vídni

Ve Vídni svolala protest pravicově populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ), která postup vlády proti pandemii dlouhodobě kritizuje. Úřady původně počítaly s tím, že se do protestu zapojí asi 15 tisíc lidí, nakonec jich bylo bezmála 40 tisíc. Bylo mezi nimi i množství pravicových extremistů, příznivců nově založené strany skeptiků vůči očkování MFG (Lidé, Svoboda, Základní práva) či xenofobního Identitárního hnutí Rakouska (IBÖ).

Demonstrace v Bruselu: 

Zdroj: Youtube

Protest ve Vídni probíhal až na výjimky klidně, policie zatkla desítku lidí. Ministr vnitra Karl Nehammer ostře kritizoval, že mnoho demonstrantů použilo na transparentech a na oblečení symboliku upomínající na nacistickou diktaturu. Lidé nosili žluté hvězdy s nápisem "neočkovaný", na plakátech byla hesla jako "Tak to v roce 1938 začalo" nebo "Konec fašistické diktatury".

Další demonstrace se uskutečnila dnes v hornorakouském Linci. Horní Rakousko patří ke spolkovým zemím, kde je aktuálně epidemická situace nejvážnější. Také do Lince dorazilo na manifestaci mnohem více lidí, než úřady předpokládaly - zhruba 6000.

Návštěvnice vídeňské zoo Schoenbrunn v době koronaviru
Rakouský lockdown nebude jediný. K uzávěře se blíží další státy EU

Vysokou účast měl i dnešní protest v Bruselu, kde se do pochodu s názvem Společně za svobodu zapojilo na 35 tisíc lidí. Někteří účastníci demonstrace během pochodu z centra města k unijním institucím házeli na policisty dělbuchy, ti zasáhli vodními děly a slzným plynem. Podle organizátorů bylo hlavním cílem ukázat nesouhlas se zpřísňováním protiepidemických opatření, včetně těch, která požadují předkládání covidových certifikátů v restauracích, barech a na dalších místech.