Agentura AP k údajům NHC přidává ještě 21 nakažených v Hongkongu a deset dalších případů v Macau. V celkem 27 zemích byla nákaza novým koronavirem, který se šíří z provincie Chu-pej v centrální Číně, potvrzena u 28.273 lidí, napsala agentura Bloomberg.

Podle WHO připadá 80 procent případů nakažených na provincii Chu-pej a 99 procent na Čínu. Nejvíce nakažených mimo Čínu hlásí Japonsko, Singapur (28) a Thajsko (25). Mimo Čínu podlehli koronaviru dva lidé - jeden v Hongkongu a druhý na Filipínách.

Jednotka intenzivní péče v nemocnici v čínském Wu-chanu.
Koronavirus může být přenosný z matky na dítě, tvrdí lékaři

Podezření, že se nemoc na plavidle Diamond Princess šíří, pojaly úřady poté, co Hongkong potvrdil koronavirus u člověka, který na lodi pobýval.

Vysoká pohotovost panuje ve města Naha, metropoli prefektury Okinawa, kde v sobotu z lodi vystoupilo 13 pasažérů. Na palubu se podle listu Japan Times nevrátili.

Epidemie může ohrozit olympiádu

Odborníci vyjádřili obavy, že případná epidemie by mohla ohrozit olympijské hry, které v Tokiu začínají v červenci.

V Hongkongu zůstává na palubě lodi World Dream 3600 cestujících a členů posádky. Opustit ji budou moci až po absolvování testu, zda nejsou nakažení. Lodi bylo zamezeno v cestě do tchajwanského přístavu Kao-siung poté, co vyšlo najevo, že u tří lidí z předchozí cesty plavidla byla zjištěna nákaza. Přes třicet členů posádky má kašel, horečku nebo je bolí v krku.

Více než dvě desítky aerolinek pozastavily, anebo omezily lety do Číny. Několik státu, včetně USA, zakázálo vstup do země komukoli, kdo byl v předchozích dvou týdnech v Číně.

Koronavirus - člen ostrahy s rouškou na obličeji hlídkuje ve vagonu metra v Pekingu.
Čína přiznala chyby ohledně koronaviru. Chce zakročit proti nelegálním trhům

Nově tak dnes učinil Tchaj-wan a zákaz rozšířil i o ty, kteří se vyskytovali v Hongkongu či Macau. Samotný Hongkong příchozí z Číny umístí na 14 dní do karantény.

Tchajwan též dnes zakázal na ostrově kotvit všem mezinárodním výletním lodí. Mnoho turistů z lodi Diamond Princess, která v v přístavu Ťi-Lung na severu ostrova kotvila 31. ledna, vydala na jednodenní výlet do vnitrozemí, uvedly místní úřady.