„Prezident důvěřuje stanovisku odborníků. Schválil proto projekt představený hlavním architektem, který počítá s původní podobou věže,“ citoval zpravodajský server BBC z prohlášení Elysejského paláce. V něm stojí mimo jiné i to, že Macron nechce rekonstrukci katedrály odkládat a zbytečně komplikovat.

V Paříži hořela katedrála Notre-Dame
Remeš, Vídeň či Varšava. Z ohně a ruin se znovu rodila řada významných katedrál

Francouzský prezident zprvu podporoval moderní vzhled katedrály, nyní ale otočil. Hlavním důvodem je zjevně nedostatek času. Již dříve totiž Macron uvedl, že rekonstrukce Notre-Dame musí být hotova do roku 2024, kdy Paříž hostí letní olympijské hry.

Ničivý požár

Příčinou požáru, který vypukl v prostoru střechy katedrály večer 15. dubna, byl zřejmě elektrický zkrat nebo špatně uhašený cigaretový nedopalek. Plameny zničily část střechy, krov a špičatou věžičku, kterou vytvořil v 19. století architekt Eugéne Viollet-Le-Duc. Ve Francii následně vznikla velká diskuze o tom, jak Notre-Dame opravit.

Odvážný projekt na rekonstrukci památky představil belgický architekt Vincent Callebaut, který chtěl z poničené střechy udělat skleník pokrytý solárními panely. Ekologicky šetrná budova měla podle jeho návrhu vyprodukovat až 21 tun zeleniny a ovoce pro celou Paříž.  

Vyjma skleníku padl i návrh na vytvoření včelína, parku či plaveckého bazénu ve tvaru kříže, na nějž by shlížely sochy dvanácti apoštolů. Z průzkumů, které zveřejnila francouzská média, však vyplynulo, že Pařížané nejsou změnám nakloněni. Až 54 procent dotázaných se totiž vyslovilo proto, aby měla katedrála po rekonstrukci stejnou podobu jako před požárem.

Vyhrocená diskuze

O co nejpřesnější obnovu dlouhodobě usiloval i hlavní architekt francouzských historických památek Philippe Villeneuve, který byl pověřen rekonstrukcí katedrály. Hádky o budoucí podobu katedrály nakonec vyústily až do urážek.

Francouzský prezident Emmanuel Macron před katedrálou Notre-Dame
Požár katedrály Notre-Dame: Obnovíme ji do pěti let, prohlásil Macron

Mediálně nejvděčnější spor se loni rozhořel mezi Villeneuvem a generálem Jeanem-Louisem Georgelinem, který řídí obnovu chrámu. „Zavři klapačku,“ reagoval Georgelin  na návrhy architekta během vyhroceného zasedání Výboru pro kulturní záležitosti.