Na svém zasedání se nyní bude kroky k omezení této nemoci zabývat i zdravotní výbor Evropského parlamentu. Už teď se ale díky inovativní léčbě a lepšímu přístupu ke zdravotní péči šance na úspěch v boji proti rakovině čím dál více zvyšují.

Nejčastější je náhrada kloubu kyčelního, těsně následována náhradou kloubu kolenního.
Zdravé tělo zajistí jen dobrá údržba. Češi dělají hned několik závažných chyb

„Společně bojujeme proti něčemu, co se dotýká každého z nás. V této loterii hrajeme opravdu všichni a nikdo se z ní nemůže odhlásit,“ řekla polská lidovecká poslankyně Janina Ochojska, která se léčí s rakovinou prsu.

Včasná diagnostika

I když se úspěšnost léčby obecně zvyšuje, stále ještě existují mezi jednotlivými evropskými zeměmi nerovnosti v přístupu ke kvalitní péči. Evropská unie investuje do různých aspektů boje s rakovinou, jako jsou výzkumné projekty, klinická hodnocení nebo programy odborné přípravy. Plán EU chce ale podpořit hlavně včasnou diagnostiku. Až 40 procentům případů lze včasným odhalením předcházet. I tomu má pomoci zvýšení unijních aktivit.

Uživatelé Viagry mají podle vědců o 69 procent nižší šanci, aby se u nich vyvinula Alzheimerova choroba.
Viagra jako lék na Alzheimera? Podle nové studie je to možné

„V silné evropské zdravotní unii jsou občané chráněni před nádorovými onemocněními, jimž lze předejít, mají přístup k včasnému screeningu a diagnostice a ve všech fázích se jim dostane vysoce kvalitní péče,“ popsala plán Stella Kyriakidesová, komisařka pro zdraví.