"Chceme, aby si Tálibán uvědomil, že cesta kupředu vede pouze skrze vyjednávání," uvedl Masúd, syn někdejšího vůdce Ahmada Šáha Masúda, který v 80. letech bojoval proti sovětským vojskům i proti Tálibánu o desetiletí později. Vyzval také k utvoření vlády v Kábulu, která by zahrnovala všechny afghánské etnické skupiny.

Davy lidí shromážděné u mezinárodního letiště v afghánské metropoli Kábulu, 17. srpna 2021
Chaos na kábulském letišti pokračuje. O život přišlo dalších sedm Afghánců

"Nechceme, aby propukla válka," zdůraznil představil protitálibánského odporu, jehož příslušníci se shromáždili v Pandžšíru na úpatí masivu Hindúkúš. V údolí jsou místní milice i afghánské vládní jednotky, které jsou podle Masúda připraveny s Tálibánem bojovat. Pandžšír je jediným územím v Afghánistánu, které nemá Tálibán pod kontrolou.

"Chtějí se bránit, chtějí bojovat, chtějí vzdorovat jakémukoli totalitnímu režimu," uvedl Masúd s odkazem na své podporovatele.

Na místo míří stovky bojovníků

"Stovky mudžáhedínů Islámského emirátu míří do provincie Pandžšír, kde převezmou kontrolu poté, co místní činitelé odmítli poklidně předat moc," napsal posléze Tálibán na twitteru.

Evakuace afghánských rodin z Kábulu.
S evakuací z Afghánistánu pomohou USA civilní aerolinky. Do Kábulu létat nebudou

Síly odporu podle sobotního prohlášení získaly kontrolu nad třemi okresy v provincii Baghlán na severu Afghánistánu. Z Pandžšíru se proti Tálibánu zavázal bojovat i dosavadní viceprezident Amrulláh Sálih.