Útok se stal ve čtvrti známé nočním životem, kde se také nachází židovská synagoga. Pozadí atentátu ale dál zůstává nejasné. Podle policie měl útočník u sebe automatickou zbraň, pistoli a mačetu a také atrapu pásu s výbušninami. Zneškodněn policisty byl ve 20:09 SEČ, uvedla dnes APA.

Ministr Nehammer uvedl, že atentátníkem, jehož v pondělí večer policie zastřelila, byl Kujtim Fejzulai, který byl příznivcem teroristické organizace Islámský stát (IS). Kvůli tomu se snažil vycestoval do Sýrie a loni 25. dubna byl odsouzen ke 22 měsícům za teroristické spolčení. Podmínečně propuštěn byl 5. prosince s tím, že vzhledem k nízkému věku spadal pod jurisdikci pro mladistvé.

Střelba v centru Vídně
Terorismus ve Vídni: střílelo se na šesti místech, zemřeli nejméně čtyři lidé

Ministr dnes částečně potvrdil informace, které dopoledne na twitteru zveřejnil bez uvedení zdroje šéfredaktor rakouského týdeníku Falter Florian Klenk. Napsal, že útočníkem byl zřejmě dvacetiletý Kurtin S., vídeňský rodák, jehož rodiče se narodili v Severní Makedonii. Podle Klenka měla útočníka v hledáčku rakouská policie, protože byl mezi 90 rakouskými islamisty, kteří chtěli vycestovat do Sýrie.

Oběťmi útočníka se stali dva muži a dvě ženy. Ve vídeňských nemocnicích je podle APA 17 zraněných, z toho šest má vážná zranění. Kritický, ale stabilizovaný je také stav jednoho policisty. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka nejsou mezi oběťmi útoku čeští občané. 

Rakousko kvůli útoku vyhlásilo třídenní státní smutek. Památku obětí uctí dnes minutou tichu i mší v chrámu svatého Štěpána ve Vídni.

Teroristé zaútočili na evropské hodnoty. Ty musíme i společně s muslimy ubránit

Vyšetřovatelé stále pracují s verzí, že pachatelů mohlo být více, maximálně čtyři. Ministr Nehammer uvedl, že zadrženo bylo kvůli útoku několik lidí a policie provedla domovní prohlídky na 15 místech. Již v noci policie prohledala dům zastřeleného atentátníka. Podle deníku Kurier provedla policie prohlídky i na několika místech ve městě Sankt Pölten, kde zadržela dva podezřelé. 

Uzavření oblasti 

Uzavřena je stále oblast v centru Vídně, kde se útok v pondělí kolem osmé večer stal. Nefunguje tam ani veřejná doprava, autobusy jsou odkloněny, tramvaje nezastavují na zastávkách blízko zóny. Policie vyzvala obyvatele, aby raději nevycházeli z domů a vyhnuli se centru.

Deníku Kurier napsal, že právě dnes dopoledne měl být před vídeňskou radnici postaven vánoční stromek. Akce byla kvůli atentátu zrušena.

Kvůli atentátu jedna v devět hodin prostřednictvím videokonference rakouská vláda, projev k národu přednesl rakouský kancléř Sebastian Kurz.  "Obracím se na vás v této těžké hodině naší republiky," prohlásil Kurz na úvod vystoupení, ve kterém pondělní útok označil za brutální. Vyjádřil soustrast rodinám obětí a ocenil statečnost policisty, který se útočníkovi postavil, ale byl zastřelen. 

"Je potvrzené, že včerejší útok byl islamistický," řekl kancléř. "Byl to útok z nenávisti, z nenávisti k našim životním hodnotám, z nenávisti k našemu způsobu života, z nenávisti k naší demokracii, ve které jsou si všichni lidé rovni," řekl. Pondělní útok podle kancléře vejde do rakouské historie jako brutální čin spáchaný na rakouské svobodné společnosti.

Rakouský policista hlídkuje 3. listopadu 2020 ve Vídni den po střeleckém útoku, v pozadí vjezd do garáží s rozbitými skly.
Svět vyjadřuje solidaritu Rakousku. Terorismus je náš společný nepřítel, zní

Kurz na svém twitteru zároveň poděkoval všem nasazeným záchranným jednotkám. "V současné době prožíváme v naší republice těžké období. Rád bych poděkoval všem záchranných složkám, které za naši bezpečnost riskují životy, zejména dnes," napsal s tím, že policie podnikne rozhodné kroky proti pachatelům útoku. 

Byla jedním z cílů synagoga? 

Cílem útoku byla podle prvních zpráv místních médií synagoga v ulici Seitenstettengasse, poblíž stanice metra Schwedenplatz v samém centru rakouské metropole. Policie ani ministerstvo vnitra nicméně dosud nepotvrdily, že terčem útoku byl skutečně židovský svatostánek. Útočníci podle agentury AP náhodně stříleli na lidi bavící se v kavárnách a restauracích před koronavirovou uzávěrou, nicméně podle kancléře Kurze nelze antisemitský motiv vyloučit.

V tuto chvíli nelze říci, zda byl městský chrám jedním z cílů. Jisté však je, že jak synagoga v Seitenstettengasse, tak kancelářská budova na stejné adrese již nebyly v provozu a v době, kdy padly první výstřely, byly uzavřeny, uvedl předseda vídeňské židovské obce Oskar Deutsch. Nicméně dodal, že každopádně se střílelo v bezprostřední blízkosti chrámu, a že všichni členové obce byli požádáni, aby zůstali doma.

Socha velrybího ocasu zachránila metro u Rotterdamu před pádem.
VIDEO: Kuriózní nehoda v Nizozemsku. Vlak metra zachránil od pádu ocas velryby

Preventivní opatření s souvislosti s teroristickým útokem ve Vídni přijala i česká policie na hraničních přechodech s Rakouskem, kde policisté provádí namátkové kontroly vozidel a cestujících. Policisté rovněž vykonávají zvýšený dohled nad nejvýznamnějšími židovskými objekty v České republice. "Ujišťujeme veřejnost, že prováděná opatření mají výhradně preventivní charakter a reflektují vývoj situace nejen v sousedním Rakousku," uvádí se v prohlášení policie.

Hlídky na českých hranicích

Hlídka policejních těžkooděnců zastavila v úterý ráno také jednu ze čtenářek Deníku. Na hraničním přechodu Mikulov – Drasenhofen. při zpáteční cestě z Rakouska, kam vezla syna do školky.

„Policistů se samopaly jsem si všimla už při cestě do Rakouska. Nevěděla jsem, co se děje. Ráno jsem ještě totiž zprávy nečetla a o teroristickém útoku ve Vídni nevěděla. Při cestě zpět mě policejní těžkooděnci zastavili. Musela jsem otevřít kufr a sdělit odkud jedu a proč,“ uvedla žena, která si přála zůstat v anonymitě. Redakce její jméno zná.